Portál, s.r.o. | Tiskovky.info

Portál, s.r.o.

Vydané tiskové zprávy

Pergameny – román Jaromíra Štětiny o vnitřní síle a vášni

Jaromír Štětina vydává novou knihu Pergameny s podtitulem Román o čtvrtém přikázání. Děj odehrávající se převážně v 70. a 80. letech minulého století v hornickém prostředí má široký záběr. Od ústřední čtveřice přátel se rozbíhá k životním příběhům desítek postav. Líčí osudy lidí, kteří podlehli době totality, i těch, kteří se jí vzepřeli. Současně je vyznáním vztahu k předkům a síly, již z něj lze čerpat.

Zuzana Roithová ví, jak je důležité vidět srdcem

Zuzana Roithová vydává knižní rozhovor s názvem Vidět srdcem. Známá lékařka a poslankyně Evropského parlamentu odpovídá na otázky Zdeňka Jančaříka, šéfredaktora nakladatelství Portál, a mapuje tak hlavní křižovatky svého života. Na pozadí barvitého vyprávění vyvstávají silné kontury její osobnosti: nezdolná vůle a pracovitost, rozhodnost a důslednost při jednání s lidmi, moudrost i laskavost. Z. Roithová poprvé představí knihu 7. prosince 2012 v 15 hod. v Literární kavárně Academia v Praze.

NadpisGeorg Ratzinger vypráví o svém bratrovi, papeži Benediktu XVI.

Můj bratr papež je název knižního rozhovoru, který poskytl Georg Ratzinger, bratr současné hlavy katolické církve Benedikta XVI., německému novináři Michaelu Hesemannovi. Georg poutavě vypráví o úzkém přátelství, které pojí oba muže už více než 80 let. Kniha se tak stává svědectvím o neobyčejné rodině a jejím životě v průběhu významných historických období 20. století. Rozhovor vznikl u příležitosti 60. výročí vysvěcení obou bratrů na kněze a zahrnuje i velmi neotřelý pohled na jmenování Josepha Ratzingera papežem.

Yalomův nový román Problém Spinoza je příběhem o svobodě myšlenek

Irvin D. Yalom, autor světových bestsellerů Když Nietzsche plakal nebo Léčba Schopenhauerem, představuje svůj nový psychologický román. Problém Spinoza je příběhem dvou mužů, které dělí téměř tři sta let – židovského filozofa Benedicta Spinozy a nacisty Alfreda Rosenberga. Yalom ukazuje, jak tenká je hranice mezi vynikajícím intelektem a pokřiveným pozérstvím, mezi poctivým ateistou a někým, kdo využívá své bezvěrství k podněcování vražd nevinných lidí. Problém Spinoza je označován za dosud nejlepší Yalomovo dílo.

Karel Schwarzenberg a jeho „knížecí rozhovory“ nejen s Karlem Hvížďalou

Knížecí rozhovory je nová kniha, kterou s Karlem Schwarzenbergem připravil Karel Hvížďala. Tentokrát však není v roli tazatele, ale nechává osobnost předního českého politika vystoupit z interview, která s ním vedli jeho kolegové novináři v letech 1990 - 2012. Kniha vychází u příležitosti pětasedmdesátin Karla Schwarzenberga. Její křest proběhne 4. 9. v 16 hod. v knihkupectví Portál v Praze 8.

Týraná - příběh ženy, která čelila domácímu násilí

Dianne Schwartz je krásná a úspěšná žena. Ale jen ona sama ví, že je to pouhé zdání. Za fasádu úspěchu skrývá fakt, že ji manžel fyzicky i psychicky týrá. Přesto v sobě najde sílu vzepřít se, odejít a začít nový, šťastný život. A nejen to, o své životní lekci napsala knihu Týraná, která právě vychází v nakladatelství Portál. Chce totiž, aby její příběh pomohl ostatním.

Jak pomoci dítěti zvládnout ztrátu a odloučení

Stěhování, rozvod rodičů, smrt v rodině – to jsou situace, při nichž děti často prožívají pocit ztráty. O svém žalu však často neumějí nebo se bojí mluvit, což se může negativně projevit na jejich dalším citovém vývoji. Vyrovnávání se dítěte se ztrátou a odloučením, kniha kanadské psycholožky Julie Sorensen, se stane pomocníkem všem, kdo pracují s dětmi a chtějí jim ve zvládnutí těchto situací pomoci.

Psychologie Atkinsonové a Hilgarda – nové vydání po devíti letech

Psychologie Akinsonové a Hilgarda, jedna z nejužívanějších učebnic psychologie na světě i u nás, po devíti letech znovu vychází. Tentokrát přepracovaná a v novém českém překladu. Portál označuje vydání této publikace, vzhledem k náročnosti příprav, za svůj nakladatelský počin roku.

Jak se žije dětem s postižením po deseti letech

Jak se žije dětem s postižením je kniha, která vyšla v nakladatelství Portál v roce 2001. Autorka Helena Chvátalová v ní představila čtrnáct rozhovorů s rodiči dětí s postižením. Kniha vyvolala velký ohlas jak u laické, tak odborné veřejnosti. Proto se autorka vloni rozhodla znovu rodiny oslovit a v rozhovorech pokračovat. V Jak se žije dětem s postižením po deseti letech nechala více promlouvat samotné „děti“. Čtenáři mohou nyní v knize sledovat, jakou dráhu tito mladí lidé za uplynulou dekádu urazili.

Odloučení, druhý díl trilogie Vazba a ztráta Johna Bowlbyho, vychází konečně česky

Odloučení je název druhé česky vydané knihy slavného britského psychiatra a psychoterapeuta Johna Bowlbyho, která právě vychází v nakladatelství Portál u příležitosti 105. výročí autorova narození. Odloučení je druhou částí třísvazkového díla Vazba a ztráta (Attachment and Loss), na které zakladatel teorie attachmentu pracoval už v 50. – 70. letech 20. století. Přestože dnes patří již ke klasickým dílům světové psychiatrie a psychoterapie, v českém překladu začaly knihy Johna Bowlbyho vycházet teprve vloni. Čeští čtenáři se seznámili nejprve s Vazbou.

Halík, Jandourek a další e-knihy z Portálu

Nakladatelství Portál uvádí na trh nové elektronické knihy. Jsou to tituly, které zaznamenaly úspěch i v tištěné podobě – např. knihy Tomáše Halíka, Jana Jandourka a dalších. Povzbuzen vývojem roku 2011 nabízí Portál nadále především českou produkci se zaměřením na odbornou literaturu.

Sabina Spielreinová prožila život mezi Jungem a Freudem

Kniha Život mezi Jungem a Freudem je životopisem Sabiny Spielreinové, osudové ženy C. G. Junga. Jungova milenka i žákyně, jedna ze zakladatelek dětské psychoanalýzy i příčina sporů Junga s Freudem. Strhující příběh vyšel 1. září 2011 knižně v Portálu. 2. září se v Benátkách konala premiéra filmu D. Cronenberga Nebezpečná metoda natočeného na motivy vztahu Spielreinové, Junga a Freuda. Film právě vstupuje do českých kin.

Dominik Duka bude podepisovat knižní novinku v Luxoru

Dominik Duka, Tomasz Dostatni a Jaroslav Šubrt představí 14. prosince od 17 hod. v Paláci knih Luxor v Praze svoji novou knihu rozhovorů Tradice, která je výzvou. Kniha vyšla letos v listopadu v nakladatelství Portál.

Tradice? Debatní večer s Dominikem Dukou

U příležitosti vydání nové knihy rozhovorů s Dominikem Dukou OP Tradice, která je výzvou (Portál) se uskuteční 23. 11. v pražském centru Dominikánská 8 debatní setkání nad současným významem a výkladem našich národních tradic. Hosty budou arcibiskup Dominik Duka OP, publicista Martin Komárek a spoluautoři knihy Tomasz Dostatni OP a Jaroslav Šubrt.

Šimon a děti se stanou krotiteli v Divadle Na Prádle

Šimon chce být krotitelem je knížka pro děti plná veselých básniček. Její autor, Robin Král, ji pokřtí 20. listopadu od 16 hod. v kavárně Divadla Na Prádle během zábavného odpoledne pro děti.

Dyskorunka již podvanácté nabídne vše o poruchách učení

Dyskorunka je jedinečná akce, která se zaměřuje hlavně na žáky se specifickými poruchami učení a chování. Na letošním 12. ročníku budou 8. 11. představeny aktuální trendy ve vzdělávání, proběhnou křty knih, uskuteční se výstava-veletrh pomůcek a knih a konference s odborníky. Akce je určena pro učitele, rodiče i odbornou veřejnost - všichni mohou načerpat inspiraci pro každodenní práci se svými dětmi a žáky i studenty.

Veřejnost bude vybírat vítěze Ceny Purpurové srdce

Občanské sdružení Nedoklubko a Česká neonatologická společnost dnes odstartovaly hlasování o vítěze ceny Purpurové srdce v kategorii Osobnost široké veřejnosti. Tato kategorie je jednou z celkem čtyř, v nichž budou oceněni lidé, kteří se snaží nedonošeným dětem zjednodušit start do života. Vítězové převezmou svá ocenění 14. listopadu v Praze v Primátorské rezidenci v rámci oslav Mezinárodního dne předčasně narozených dětí.

Jan Jandourek zkoumá, proč lidé vraždí a jezdí načerno

Jan Jandourek právě vydává v nakladatelství Portál novou knihu Sociologie zločinu aneb Proč lidé vraždí a jezdí načerno. Hledá v ní odpovědi na otázky: Proč lidé jednají proti pravidlům? Co společnost považuje za nepřístojné? Jak se může společnost bránit a jak má delikventy trestat? Autor se snaží podat stručný sociologický přehled, ale využívá i překrývání oborů – v tomto případě především se sociální psychologií.

Alzheimerova choroba trápí přes 120 tisíc Čechů

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, kterým podle odhadů trpí přibližně 40 milionů lidí na světě, a počet nemocných raketově roste. Úspěšnost léčby závisí především na včasné diagnóze. I proto si svět připomíná 21. září jako Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Do informační kampaně se zapojilo také nakladatelství Portál a připravuje pro podzimní trh knihu Mathildy Regnault Alzheimerova choroba určenou především pro blízké nemocných.

Život mezi Jungem a Freudem knižně i ve filmu na benátském festivalu

Život mezi Jungem a Freudem je životopisem Sabiny Spielreinové, osudové ženy C. G. Junga. Jungova milenka i žákyně, jedna ze zakladatelek dětské psychoanalýzy i příčina sporů Junga s Freudem. Strhující příběh vyšel 1. září knižně v Portálu a 2. září se v Benátkách koná premiéra filmu D. Cronenberga Nebezpečná metoda natočeného na motivy vztahu Spielreinové, Junga a Freuda.

Tomáš Halík bude podepisovat Smířenou různost v Luxoru, i přes stávku v dopravě

Tomáš Halík a Tomasz Dostatni budou 16. června od 17 hod. v Paláci knih Luxor v Praze podepisovat svoji novou knihu Smířená různost. Oba pánové dorazí i přes avizovanou stávku v dopravě, Tomasz Dostatni přijede dokonce až z polského Lublinu.

Světově známý román Léčba konem vychází v češtině

Léčba koněm je autobiografický román – strhující příběh cesty jedné rodiny za uzdravením syna. Rupert Isaacson, otec chlapce Rowana, který se narodil s autismem, v něm vylíčil pouť téměř na konec světa - do Mongolska. Mimořádně silný příběh o tom, že čas a úsilí věnované dětem a hledání cesty, jak jim pomoci, se vyplácí. Světový bestseller, přeložený již do 18 jazyků, právě vydává nakladatelství Portál.

Beseda o šikaně i ukázka z nejlepší audioknihy roku 2010 zpestří letošní Svět knihy

Nakladatelství Portál připravilo na 17. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha odborný i oddychový program pro dospělé i děti. Je soustředěn převážně na sobotu 14. května.

Knihu Jak počítají koťata pokřtí autoři a děti ve Viole

Jiří Žáček a Pavel Jurkovič pokřtí svoji novinku Jak počítají koťata v sobotu 2. dubna v 16 hod. v Divadle Viola. „Kmotry“ knihy se stanou ti, kterým je především určena – děti. Vše se odehraje v rámci divadelního představení Ententýky, na němž se oba pánové autorsky podíleli.

Karel Hvížďala představí novou knihu Mardata

Karel Hvížďala vydává v nakladatelství Portál novou knihu Mardata aneb Vzpoury v žurnalistice. Jde o jeho pátý titul o médiích, v němž se věnuje především dějinám rozhovoru, profilům několika novinářských osobností a esejům o stavu žurnalistiky. Autor s hosty, Petrem Pithartem a Janem Jirákem, představí knihu veřejnosti 5. dubna od 17 hod. v pražském knihkupectví Fišer.

Červená kniha C. G. Junga je opět v prodeji

Červená kniha Carla Gustava Junga se znovu dostává na pulty knihkupectví. Nakladatelství Portál právě vydává její dotisk. Uspokojí tak zájemce, na které se při prvním vydání nedostalo. Červená kniha vyšla na konci října loňského roku a zaznamenala neuvěřitelný zájem veřejnosti, během dvou měsíců bylo celé vydání zcela rozebráno. Červenou knihu, tajemné dílo dlouho skrývané před veřejností, považují znalci za zásadní dílo zakladatele psychoanalýzy.

Sexuální zneužívání v církvi vyžaduje transparentní řešení

V nakladatelství Portál právě vychází kniha Zamlčené rány s podtitulem Otázky sexuálního zneužívání v katolické církvi. Autor, německý psycholog, psychoterapeut a teolog Wunibald Müller, hovoří k tématu velmi otevřeně, vysvětlující pasáže dokládá popisy konkrétních případů a nastiňuje také cesty k prevenci.

Kniha Zvíře Torey L. Hayden zabolí i nadchne

Nakladatelství Portál je výhradním českým vydavatelstvím knih známé americké autorky Torey L. Hayden. V těchto dnech uvádí na trh její další titul s názvem Zvíře. A s ním opět mimořádně silné téma, vynikající vypravěčství a intenzivní čtenářský zážitek.

Nakladatelství Portál vydává první elektronické knihy

Portál přichází na trh s novinkou - nabídkou elektronických knih. Od 1. prosince si zákazníci mohou koupit vybrané tituly z beletrie i odborné literatury ve formátu určeném pro čtení ve čtečkách, chytrých telefonech, PC nebo tabletech. Nový projekt byl připraven ve spolupráci s firmou Warbler.

Vychází kniha Jak čelit rakovině

Nakladatelství Portál uvádí na trh knižní novinku Jak čelit rakovině – praktickou příručku pro všechny nemocné i jejich blízké. Autor David Servan Schreiber na základě vlastního příběhu boje s nemocí i příběhů svých pacientů představuje soubor přirozených prostředků, které kromě klasických lékařských postupů přispívají v boji proti rakovině. Zabývá se tématy jako stravovací návyky, přirozená obranyschopnost organismu, zdravý životní styl či zvládání emocí.

Vyjde slavná Jungova Červená kniha

Nakladatelství Portál v týdnu uvede na trh výjimečný titul – Červenou knihu Carla Gustava Junga. Publikace, která po 90 letech poprvé spatřila světlo světa vloni na podzim, vyjde v české premiéře. Čtenáři se tak budou moci seznámit se zásadním dílem zakladatele psychoanalýzy.

Nakladatelství Portál slaví 20 let

5. října oslaví nakladatelství Portál 20 let svého působení na knižním trhu. Z malé firmy, kterou tvořila skupina nadšených zakladatelů vydávající několik titulů za rok, se v průběhu let stal moderní a stabilní nakladatelský dům. Téměř pět desítek zaměstnanců dnes ročně produkuje okolo sta knižních novinek, čímž se Portál řadí mezi dvacítku největších českých vydavatelství.

Vyšel nejrozsáhlejší český psychologický slovník

Nakladatelství Portál připravilo dosud nejrozsáhlejší české lexikografické dílo z oboru psychologie - Velký psychologický slovník z pera našich předních odborníků Pavla a Heleny Hartlových. Obsahuje téměř 20000 hesel a je završením desetileté náročné autorské práce.

Křest knihy Putování vodníků od rybníka k rybníku

Nakladatelství Portál srdečně zve na křest pohádkové knihy Putování vodníků od rybníka k rybníku. Koná se 6. září 2010 od 17 hod. v restauraci Mánes v Praze.

Křest knihy Máme dítě s handicapem

Nakladatelství Portál Vás srdečně zve na slavnostní křest knihy Ivany Fitznerové Máme dítě s handicapem. Uskuteční se 8. června v 17 hod. v kavárně Carpe Diem v Praze 3. Kmotrou knihy se stane Táňa Fischerová, o hudební doprovod se postará Návrat koncovky.

Tomáš Halík v dalším knižním rozhovoru

Nakladatelství Portál pro velký zájem znovu vydává rozhovor s Tomášem Halíkem Ptal jsem se cest. Otázky Jana Jandourka, odpovědi známého teologa, filozofa, psychoterapeuta a sociologa, zbrusu nová obálka a jako novinkový bonus CD s autorským čtením.

Jaromír Štětina a Karel Hvížďala na knižním veletrhu v Praze

Nakladatelství Portál připravilo v rámci doprovodného programu knižního veletrhu Svět knihy setkání s Jaromírem Štětinou a Karlem Hvížďalou. Oběma právě vyšly jejich nové knihy, které na veletrhu společně s hosty pokřtí.

Portál dětem a rodičům na Světu knihy

Nakladatelství Portál připravilo na knižním veletrhu Svět knihy 2010 bohatý doprovodný program pro děti i rodiče – zábavné hrátky, setkání s autory a autogramiády.

KAREL HVÍŽĎALA V KNIŽNÍ NOVINCE INTERVIEWER

Portál právě vydal knižní novinku Interviewer – rozhovor, v němž se Karel Hvížďala tentokrát netradičně představuje v roli zpovídaného. Otázky mu kladla literární kritička Milena M. Marešová a výsledkem jejich dialogu je působivý portrét angažovaného člověka, který se nedovede spokojit s neutěšeným stavem české společnosti, politiky a demokracie. Karel Hvížďala nezapře zkušeného novináře, publicistu a esejistu, pro nějž základním přístupem ke světu je neustálé hledání – slov, jejich významů, smyslu. Interviewer je kniha vzpomínek a úvah, ale lze ji číst také jako učebnici žurnalistického řemesla.

Studia vizuální kultury - knižní novinka

Nakladatelství Portál přichází s novým titulem: Studia vizuální kultury. Jde o knihu, která poprvé v Česku uvádí čtenáře do nové disciplíny týkající se médií a obrazů. Cílem autorek Marity Sturken a Lisy Cartwright je poskytnout přehled o řadě teorií zabývajících se tím, jak se každodenně díváme a jak obrazy používáme k sebevyjádření, ke komunikaci, k potěšení, prožívání a získávání informací.

Nový rozhovor s Jaromírem Štětinou

Portál právě vydal knižní novinku Brutalita moci. Jedná se o další rozhovor s Jaromírem Štětinou, který s ním vedla tentokrát Pavla Hájková. Mapuje posledních šest let jeho života, kdy se z válečného zpravodaje stal senátorem. Volně tak navazuje na předchozí knihu rozhovorů Život v epicentru (Portál, 2003).

RODINA A PRÁCE – JAK JE SLADIT A NEZBLÁZNIT SE

Nakladatelství Portál Vás srdečně zve na slavnostní křest knihy Michaely Marksové-Tominové Rodina a práce – jak je sladit a nezbláznit se. 17. března 2010 v 18 hod., knihovna Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2.

KŘEST KNIHY KOUZLENÍ S HEDVÁBÍM

Portál vydává další z knih inspirujících čtenáře k tvoření. Tentokrát je ústředním materiálem hedvábí a autorka Alena Isabella Grimmichová Vám dokáže, že se s ním dá i kouzlit. Svoji knihu Kouzlení s hedvábím pokřtí 6. března 2010 ve 14 hodin v Lesním ateliéru Kuba v Kersku a současně zde zahájí svoji výstavu hedvábných šál a šátků.