Světově známý román Léčba konem vychází v češtině | Tiskovky.info

Světově známý román Léčba konem vychází v češtině

Léčba koněm je autobiografický román – strhující příběh cesty jedné rodiny za uzdravením syna. Rupert Isaacson, otec chlapce Rowana, který se narodil s autismem, v něm vylíčil pouť téměř na konec světa - do Mongolska. Mimořádně silný příběh o tom, že čas a úsilí věnované dětem a hledání cesty, jak jim pomoci, se vyplácí. Světový bestseller, přeložený již do 18 jazyků, právě vydává nakladatelství Portál.

Kniha je skutečným příběhem Ruperta Isaacsona, jemuž se v americkém Texasu narodí syn Rowan. Po čase je Rowanovi diagnostikován autismus. Rodina si s jeho výchovou neví rady, zvláště otec si zoufá nad tím, že se mu snad už nikdy nepodaří se synem navázat běžnou komunikaci a vztah. Svoji roli sehraje náhoda: Rupert, který se živí jako trenér koní, při jedné projížďce vezme na koně i Rowana. A na koňském hřbetě se stane velká změna – Rowan se zklidní a při opakovaných kontaktech s koněm se jeho stav začne významně zlepšovat. Rupert, povzbuzen tímto úspěchem, se proto rozhodne podniknout se svou ženou a pětiletým synem cestu do míst, kde se odpradávna stýkají koně a šamanismus: do Mongolska. Kniha je dramatickým příběhem neuvěřitelného dobrodružství na této cestě.

V Mongolsku, v místech, kde koně a domorodí léčitelé jsou přirozenými společníky lidí, najde rodina panenskou krajinu, žije spolu s nomády způsobem, o jakém se jí ani nesnilo, zažije dočasné zhoršení Rowanova stavu a nakonec se dočká i tolik touženého pokroku. Léčba koněm se tak stává především románem o lásce, vytrvalosti a úsilí. Rodiče nevzdali svoji snahu najít, co má na Rowana pozitivní vliv, věnovali mu svůj čas i energii a ve snaze se mu přiblížit byli ochotni cestovat až na konec světa. Rowan se tak poprvé mohl začít učit navazovat kontakt s okolním světem.

Rupert Isaacson se narodil v Londýně, ale vyrostl na koňské farmě v Jižní Africe. Žije v americkém Texasu a dříve se živil především jako poradce v oblasti chovu koní a autor cestopisů. Po úspěchu knihy Léčba koněm se stal světoznámým a dnes se věnuje propagaci hipoterapie.

Kniha vyšla poprvé v roce 2009 a stala se bestsellerem. Byla přeložena už do 18 jazyků a na jejím základě byl natočen také filmový dokument.

„Ať už jste rodič dítěte s autismem, nebo pedagog, psycholog či terapeut pracující s autistickými dětmi, tato kniha vás ohromí. Je upřímná, odvážná, dojemná i radikální… Naznačuje, že lidé s autismem si zaslouží péči, ale nemusí to být nutně snaha změnit jejich často sociálně nepřijatelné chování podle akceptovaných vzorců. Doporučuje něco jako zázrak, ale zázrak kovaný mimořádným úsilím a velikou láskou.“ (Bookreporter.com)

Jitka Pourová
vedoucí marketingu
pourova@portal.cz

Vydáno: 26. 5. 2011 11:11
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Portál, s.r.o. (ověřený zdroj [?])
Knižní a časopisecké nakladatelství. Vydává odbornou literaturu (obory: psychologie, pedagogika, sociální práce, politologie, média, antropologie ad.), populárně naučné knihy, beletrii, rozhovory, dětskou literaturu, rádce pro rodiče aj. Vydává rovněž čtyři časopisy - měsíčníky Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3-8. Pořádá semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.