Želiv: V březnu si připomeneme 100. výročí narození opata Víta Bohumila Tajovského | Tiskovky.info

– V sobotu 3. března se v želivském klášteře uskuteční vzpomínková akce ke stému výročí narození želivského opata Víta Bohumila Tajovského. Narodil se v Klanečné u Havlíčkova Brodu a želivským opatem byl zvolen jako šestatřicetiletý v roce 1948. V 50. letech byl v souvislosti s tzv. číhošťským zázrakem zatčen a neprávem odsouzen za velezradu, vyzvědačství a organizování ozbrojeného převratu na dvacet let do vězení. Poté pracoval jako topič a v roce 1993 se vrátil do Želiva, aby pomohl obnovit klášterní život.

„Opat Tajovský patří k velkým osobnostem nejen zdejšího regionu, ale svým životem se zapsal do dějin celého českého národa. V době komunismu sloužil tajně mše svaté a poskytoval mnohým lidem útěchu,“ poukazuje na velikost rodáka z Havlíčkobrodska P. Jaroslav Jáchym Šimek provisor kláštera a administrátor želivské farnosti.

Pamětníci: Věděli jsme, že to StB na opata všechno navlíkla
„Věděli jsme, že to na ně navlíkli, v klášteře nebyli zbraně,“ vzpomíná Ludmila Urbanová. Sám opat Tajovský ve svých vzpomínkách uvádí: „StB po mém odjezdu zůstala v klášteře a udělali prohlídku, při které k nám propašovali zbraně. Můj tehdejší šofér Josef Prokop je přitom tajně sledoval, protože si vzpomněl na má slova, abychom si dávali pozor na cizí lidi.“

Vít Bohumil Tajovský byl motorem obnovy želivského kláštera
Z vězení se Vít Tajovský vrátil v roce 1960 s podlomeným zdravím a s StB v patách. Přesto dokázal obnovit komunitu premonstrátů a jejich tajné fungování. V roce 1993 se vrátili do Želiva, kde zatím byla psychiatrická léčebna. Začali s opravami a do klášterních zdí se vrátil premonstrátský řádový život.
Kdo byl Vít Bohumil Tajovský
Narodil 3. března 1912 v Klanečné u Havlíčkova Brodu. Po absolvování havlíčkobrodského gymnázia nastoupil do semináře v Hradci Králové. V roce 1934 se stal novicem u želivských premonstrátů, o tři roky později byl v Hradci Králové vysvěcen na kněze. Dálkově pak studoval a složil profesorské zkoušky. Potom až do roku 1948 vyučoval jako profesor náboženství, filozofii, dějiny a latinu na gymnáziu v Humpolci. Mezi jeho studenty byl i český básník Jan Zábrana.
Opat Tajovský byl v roce 1950, krátce po číhošťském zázraku zatčen, želivský klášter byl obsazen a Státní bezpečnost do něj podstrčila zbraně. Poté byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen za velezradu a organizování ozbrojeného převratu. Byl vězněn na Pankráci, Mírově, Valdicích a Leopoldově.
V letech 1960-71 pracoval jako lesní dělník a topič. V roce 1969 mu byl odebrán státní souhlas k výkonu veřejné duchovní služby a v roce 1971 odešel do invalidního důchodu. V roce 1993 se vrací do Želiva a pomáhá s obnovou klášterního života. Ve stejném roce obdržel čestný doktorát teologie na řádové univerzitě v USA. O tři roky později byl opatu Tajovskému udělen řád Tomáše Garrigua Masaryka za jeho celoživotní postoje. V prosinci 1999 v Želivském klášteře zemřel.

Program vzpomínkové akce 3. 3. 2012
10:30 Vzpomínková mše svatá v kostele Narození Panny Marie v Želivě, celebruje a
slavnostní homilii pronese J. M. Michael Josef Pojezdný, O.Praem, strahovský opat, cirkátor česko-slovenské cirkárie premonstrátů.
13:00 Tisková konference u příležitosti stého výročí narození opata Víta Bohumila
Tajovského
14:00 Slavnostní koncert v sálu České Nebe

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 27. 2. 2012 12:50
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.