Vláda prohlásila soubor Broumovská skupina kostelů za národní kulturní památku | Tiskovky.info

Vláda prohlásila soubor Broumovská skupina kostelů za národní kulturní památku

Praha - Vláda na svém středečním jednání prohlásila jedenáct barokních sakrálních staveb sdružených do souboru Broumovská skupina kostelů za národní kulturní památku. Unikátní soubor kostelů se tak stal součástí nejvýznamnějšího kulturního bohatství národa. Podle europoslance Tomáše Zdechovského je načase začít pracovat na zapsání unikátních broumovských kostelů na seznam UNESCO.

Broumovské kostely nesly doposud status kulturních památek, „Mám velkou radost, že poměrně krátce po svém jmenování ministrem kultury se Martin Baxa (ODS, SPOLU) odhodlal k tomuto kroku a vyslyšel tak dlouholeté volání o prohlášení broumovských kostelů za národní kulturní památku,“ komentoval radostně zprávu místopředseda KDU-ČSL Zdechovský.

Pro zapsání na seznam UNESCO je důležité, aby se podařily unikátní broumovské kostely co nejvíce opravit. „Zdevastované kostely na seznam UNESCO nikdo nedá, musí se nejprve opravit. Určitě ale situaci pomáhá, že je každoročně navštíví desetitisíce turistů,“ zhodnotil Zdechovský, který dlouhodobě propaguje úžasnou akci Léto otevřených kostelů na Broumovsku.

Broumovská skupina je souhrnný název pro barokní kostely v okolí města Broumova ve východních Čechách. Jedná se o unikátní soubor barokní sakrální architektury. Vznikl v období, kdy byl opatem broumovského kláštera Otmar Zinke (v letech 1700–1738), který celou výstavbu inicioval. Architekty tohoto ojedinělého souboru byli významní stavitelé českého baroka Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové.

Adam Baštinec
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423

Vydáno: 27. 1. 2022 9:28
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).