Větrníky přerůstají temelínské věže | Tiskovky.info

Větrníky přerůstají temelínské věže

Loni se světová větrná energetika vyrostla téměř o třetinu

Největší park větrných elektráren na světě staví nákladem jedné miliardy dolarů německý energetický koncern E.on v sousedství tisícového texaského městečka Roscoe. Od příštího roku tam poběží naplno všech 627 větrných turbín o výkonu 781,5 megawattu. Rekord nevydrží dlouho – už nyní plánují němečtí projektanti park pro lokalitu na moři u Londýna; jeho výkon dosáhne tisíce megawattů, tedy kapacity jednoho temelínského bloku.
V Česku evidovala Česká společnost pro větrnou energii letos v červnu 128 větrných turbín o celkovém funkčním výkonu 173,41 megawattů. Za prvních pět měsíců vyrobily 20 miliónů kWh, a v provozu tak byly v průměru každou pátou hodinu. Nejlepší výsledky přinesl březen (každá třetí hodina), jemuž se přiblížil únor, nejhorší byl s každou sedmou hodinou provozu leden.
Konstruktéři ženou v současnosti větrné turbíny do stále větších výšek a vyšších výkonů. V začátcích před třiceti roky se stavěly třicetikilowattové s generátorem ve výšce 30 metrů a sedmimetrovými lopatkami. Takový stroj dokázal proudem zásobovat desítku domácností. Loni se spouštěly už 135metrové giganty, jejichž více než šedesátimetrové lopatky „mávaly“ ve výškách daleko nad úrovní věží temelínské jaderné elektrárny. Při výkonu šest megawattů vyprodukuje takový stroj za rok 20 miliónů kWh, zdůrazňuje Spolkový svaz pro větrnou energetiku.
Loni na Zemi přibyly větrné elektrárny o výkonu 27 tisíc a jejich kapacita se zvýšila téměř o třicet procent na 120 305 MW, uvádí světová rada pro větrnou energetiku (GWEC). Více než polovina připadla na Evropu následovanou s velkým odstupem Amerikou a Asií. Světovou jedničkou se poprvé staly USA, které předběhly Německo a Španělsko
K rozmachu větrné energetiky ve světě i u nás přispívá především veřejná podpora v podobě garantovaných vyšších výkupních cen a dalších dotací. Klesají i ceny strojů, jež však nadále vyžadují značné investice. Dnes už klasických dvoumegawattových strojů by potřebovalo Rakousko pouze na pokrytí ročního přírůstku spotřeby elektřiny necelé dvě miliardy kWh plných 400. Stály by podle výrobního ředitele hornorakouské energetické společnosti Energie AG Norberta Rechbergera 2,16 miliard eur, tedy bezmála 60 miliard korun.

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 22. 7. 2009 10:36
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.