Střet zájmů Andreje Babiše změní pravidla pro dotace EU | Tiskovky.info

Střet zájmů Andreje Babiše změní pravidla pro dotace EU

Brusel, Praha - Evropský parlament se dnes v rámci své rozpočtové uzávěrky obrátí na Evropskou komisi s požadavkem, aby zastropovala množství unijních dotací na fyzickou osobu a zavedla transparentní rejstřík konečných, skutečných příjemců. Komise má povinnost na tuto výzvu v následujících měsících zareagovat a představit další kroky.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), mluvčí europoslanců Evropské lidové strany pro otázky rozpočtové kontroly, říká: „To, co se děje v České republice, kdy několik málo zemědělských holdingů v čele s Agrofertem Andreje Babiše pobírá stovky miliónů z unijních dotací určených primárně pro malé a střední zemědělce, je problém unijního rozměru. Poslanecký klub Evropské lidové strany proto předkládá Komisi požadavek na závazná pravidla EU proti oligarchům, která nastaví maximální výši plateb z fondů pro jednoho příjemce.“

Principem požadované legislativy je zavedení stropu na objem dotací pro skutečné majitele firem. Tomáš Zdechovský vysvětluje: „Vyzýváme Komisi, aby zavedla povinný standardizovaný rejstřík příjemců dotací včetně jejich konečných majitelů napříč členskými státy. Z něj bude jasné, že pokud někdo vlastní konglomerát, všechny dotace, které obdrží jeho dceřiné společnosti, plynou tomuto jednomu majiteli.“

Zavedení transparentnějšího a férovějšího systému přidělování dotací by se mělo vztahovat již na nadcházející víceletý finanční rámec EU. „Dnešní výzva Komisi je závazná. Evropský parlament ji jakožto kontrolor rozpočtu EU předkládá v rámci udělení absolutoria Komisi. Veškeré jeho požadavky proto musí být Komisí co nejdříve adresovány,“ uzavírá Zdechovský.

Hana Raissi

Více také: https://twitter.com/EPPvEP_CZ/status/1260471972321996800

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156

Vydáno: 13. 5. 2020 9:31
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).