Stovky miliard eur na větrníky | Tiskovky.info

Stovky miliard eur na větrníky

Německo chce nahrazovat uhlí a atom hlavně větrem

Částku odpovídající polovině tuzemského státního rozpočtu vynaloží Německo každoročně příštích deset let na výstavbu větrných parků. V roce 2020 pak má z větrných turbín, především pozemních, pocházet plná čtvrtina německého proudu. Vyplývá to z prognózy Spolkového svazu obnovitelných zdrojů (BEE) a Agentury pro obnovitelné zdroje. Právě začínající výstavba obřích parků na širém moři se pilířem německé větrné energetiky stane v následující dekádě, na jejímž konci se v roce 2030 bude před německým pobřežím tyčit na 5000 obřích sloupů s turbínami, dodává Spolkový svaz větrné energetiky (BWE).
Předzvěstí takového razantního rozvoje mořských větrných parků se stalo nynější spuštění pilotního projektu Alpha Ventus vzdáleného 45 kilometrů od severomořského ostrova Borkumu. Dvanáct pětimegawattových obrů vysokých 155 metrů, tedy jako chladicí věže temelínské jaderné elektrárny, a veškerá infrastruktura přišla na čtvrt miliardy eur.
Stroje dodaly napůl největší německá větrná firma RePower a Multibrid, dceřiná společnost francouzského atomového koncernu Areva. Prostředky sdružily německé energetické koncerny E.on a Vattenfall společně se smíšenou společností EWE; projekt získal podporu ministerstva životního prostředí. Proud se pod napětím 110 kV přivádí na pevninu do celostátní sítě kabelem po mořském dně přes ostrov Nordeney a přírodní rezervaci Wattenmeer zapsanou na seznamu UNESCO.
Mořské větrníky se mají točit přes tři tisíce hodin ročně, více než dvakrát déle než při špičkovém vytížení takových strojů u nás či v Německu. Dokáží proudem zásobit až 50 tisíc domácností, uvádějí provozovatelé, když dodají do sítě 200 miliónů kilowatthodin ročně. Do roku 2020 se má produkce větrníků při současném odstavování jaderných a částečně i uhelných elektráren zvětšit o 190 miliard kWh a celkové náklady překročí 200 miliard eur, v průměru 20 miliard eur ročně .
Na konci minulého roku se v Německu provozovalo podle statistik Spolkového svazu větrné energetiky 21 164 větrných turbín o celkovém výkonu 25 771 megawattů. Jen loni se uvedlo do provozu 952 větrníků o celkovém výkonu 1917 MW, což jen potvrzuje trend k výstavbě zdrojů o větších výkonech. Vyrobily 46,8 miliardy kWh, tedy sedm procent celkové německé produkce elektřiny.
Další informace:
Podíl větrné energetiky na výrobě elektřiny v Evropské unii dosáhne letos pěti procent, uvádějí projekce Evropské rady pro obnovitelné zdroje (EREC). Její analytici předpokládají, že v zemích sedmadvacítky dodají větrníky do sítě 176 terawatthodin proudu. Ze všech obnovitelných zdrojů má letos pocházet plná pětina elektřiny, celkem 704 TWh. Více než polovinu dodají vodní elektrárny, pětinu pak biomasové zdroje (viz http://www.ewea.org/index.php?id=195).

Prognóza německé větrné energetiky

Geotermální 0,0 4
Přečerpávací 7,4 15
Pramen: BEE
Citovaná zpráva viz http://www.wind-energie.de/fileadmin/dokumente/2020_Szenario/Branchenprognose2020_Langfassung.pdf.

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 28. 4. 2010 15:24
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.