Průzkum obchodních podmínek internetových obchodů 2009 | Tiskovky.info

Průzkum obchodních podmínek internetových obchodů 2009

V průběhu měsíce srpna provedlo SOS – Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. další z každoročních průzkumů obchodních a reklamačních podmínek internetových obchodů. Tento průzkum realizuje SOS již od roku 2001 a je zaměřen na plnění informačních povinností obchodů vůči spotřebitelům.

Již tradičně bylo testováno 100 internetových obchodů, rozdělených do 10 odvětví. Každý obchod byl podroben zkoumání z hlediska pěti kritérií. Kritéria, tak jako v posledních letech, byla:

A) splnění informační povinnosti o totožnosti podnikatele (název firmy, IČO, sídlo, kontakty) (95% obchodů toto splnilo)

B) správná a úplná informace o možnosti spotřebitele odstoupit od smlouvy během zákonné lhůty 14 dnů bez udání důvodu pro tento způsob uzavření smlouvy (80%)

C) správná a úplná informace o možnosti uplatnit odpovědnost za vady (reklamace) (73%)

D) informace o tzv. rozporu s kupní smlouvou (33%)

E) nezpoplatnění (ne)oprávněné reklamace (83%)

Celkový průměrný výsledek obchodů je 73%, přičemž v minulém roce dosáhly obchody jen 66,4%. „Situace se tak oproti minulému roku zlepšila, stále však zůstává prostor k dalšímu zdokonalování obchodních podmínek internetových prodejců a to zejména v informování spotřebitelů o možnosti uplatnění rozporu s kupní smlouvou“, říká Mgr. Jiří Žůrek, právník SOS.

V rámci jednotlivých obchodů si nejlépe vedly obchody s mobilními telefony a textilem (v průměru 80% ), nejhůře si vedly obchody se sportovními potřebami a obchody s počítači a PC hrami (65%).

Všechna kritéria splnilo 21 ochodů, minulý rok jich bylo jen 17. Podrobné informace o testu naleznete v závěrečné zprávě, která bude následně zveřejněna na webu SOS: http://www.spotrebitele.info

Jan Mišurec DiS
Tiskový mluvčí SOS
misurec@spotrebitele.info

Vydáno: 2. 9. 2009 13:41
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: SOS - Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. (ověřený zdroj [?])
Přední česká spotřebitelská organizace, která poskytuje zdarma poradenství ve svých poradnách ve všech krajích ČR a také na svém webu. SOS také provozuje poradenskou linku na čísle 900 08 08 08, kde hovor stojí 8 korun za minutu.