Průzkum: Každý třetí zaměstnanec v pracovní době surfuje po internetu | Tiskovky.info

Průzkum: Každý třetí zaměstnanec v pracovní době surfuje po internetu

Praha/ČR – Každý třetí zaměstnanec v pracovní době surfuje po internetu, stahuje filmy a přeposílá soubory pro své soukromé účely. Výsledky vyplynuly z letošního průzkumu společnosti SkyVera. Podle ředitele SkyVery Petra Jandy si zaměstnanci ani zaměstnavatelé neuvědomují, že za výměnu autorsky chráněných souborů jim hrozí právní a trestní postih, což může na několik měsíců zcela vyřadit firmu z provozu.

„Může se klidně stát, že policie na základě podnětu zabaví firmě veškerou výpočetní techniku jako důkazní materiál. Firma, která nebude mít půl roku přístup ke svým počítačům, může velmi rychle zkrachovat,“ upozorňuje na nebezpečí Petr Janda.
Lidé si na firemních počítačích nebo ve firemních sítích stahují například filmy, protože doma mají pomalý internet. Velmi často si stahují také různé fotografie, videa a hudbu, která stejně jako filmy podléhají autorským právům. Tím se dopouštějí trestného činu a hrozí jim za to postihy.

USA: Pokuta operátorům v jaderné elektrárně za surfování v pracovní době
V určitých oblastech je práce s internetem a vyhledávání informací náplní práce. Je však rozdíl v tom, zda zaměstnanci používají internet pro pracovní účely, anebo v pracovní době pro účely soukromé.
V americké jaderné elektrárně River Bend dostalo devět operátorů jaderného reaktoru pokutu za to, že vědomě porušili směrnici a bez dovolení surfovali během pracovní směny na internetu. Operátoři trávili čas na stránkách se zprávami, o sportu, rybaření a o výpočtu důchodů.
„Tím, že zaměstnanci brouzdají po internetu, zanedbávají své pracovní povinnosti, což může vést ke zpomalení činnosti firmy. Navíc, pokud stahují a přeposílají autorsky chráněné soubory, dopouští se trestné činnosti, která ohrožuje také samotnou firmu,“ upozorňuje Petr Janda.

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 4. 4. 2012 10:03
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.