Protitemelínští aktivisté dostali z Lince opět půl miliónu | Tiskovky.info

Protitemelínští aktivisté dostali z Lince opět půl miliónu

Dotace hornorakouské vlády mírně klesly, některá sdružení si však polepšila

Jen o 15,4 tisíce eur zkrátila loni hornorakouská zemská vláda dotace protiatomovým, především protitemelínským sdružením a institucím. Z rozpočtových kapitol hejtmana a radního pro životní prostředí obdržely celkem 470 835,56 eur, tedy kolem 13 miliónů korun. Vyplývá to z výročního přehledu čerpání rozpočtových subvencí, jejž zveřejnila na své internetové stránce www.land-oberoesterreich.gv.at.
Největší částku získal Rakousko-český protiatomový výbor. Z obou kapitol obdržel celkem 106 tisíc eur. Sesadil tak z postu protiatomové jedničky linecké sdružení Stop atomu!, na jehož konto přišlo loni 96 tisíc eur. O polovinu, na 51 tisíc eur, si loni v porovnání s rokem 2007 polepšila Protiatomová scéna Síť budoucnosti proti atomové energetice z šestitisícového Paschingu. O čtvrtinu více než předloni, přes 40 tisíc eur, obdržely Jihočeské matky a téměř o třetinu více, bezmála 13 tisíc eur, sdružení Calla.
Zemský radní pro životní prostředí Rudi Anschober naopak zkrátil subvenci bechyňskému sdružení V havarijní zóně JE Temelín o více než 10 tisíc eur, tedy o zhruba 15 procent. Stejnou částku ušetřil omezením příspěvku Dětem Země a Spotřebitelům proti monopolu o plnou třetinu.
Poprvé se v Anschoberově kapitole objevila dotace 41 056 eur českobudějovické Občanské iniciativě pro ochranu životního prostředí. Tato organizace přiznává ve výroční správě, že skutečně od hornorakouské vlády obdržela více než milión korun. O rok dříve však uvedla, že z Lince, opět jako jediný příjem iniciativy, přišlo do její pokladny 1,4 miliónu korun; čtyřicetitisícový pokles podpory pro Stop atomu! naznačuje, že dotace do Česka přicházejí i prostřednictvím hornorakouských aktivistů.
Neprůhlednost a neefektivnost financování protitemelínských hnutí ostatně zaregistroval i hornorakouský Zemský účetní dvůr(obdoba českého kontrolního úřadu). Z vlastní iniciativy zahájil prověrku celkem patnácti protiatomových sdružení v Rakousku a Česku. Výslednou zprávu má úřad údajně vydat už v říjnu.
Zaměří se, jak informoval linecký deník Die Oberösterreichischen Nachrichten, na hospodárné využívání dotací, které získaly ze zemského rozpočtu, a také na to, zda se dosáhlo deklarovaných cílů, tedy zda byly poskytnuté subvence oprávněné, nebo ne. Kontrolory inspirovala mj. loňská vyjádření šéfa infrastrukturálního sdružení Schwarzenberg v trojzemí Jižní Čechy-Bavorsko-Horní Rakousy Waltera Höllhubera. Různé akce protiatomových spolků podle něj „ohrožují vztahy mezi Českem a Horními Rakousy. Požadovat bezatomovou Evropu je utopické. Navíc se v minulosti protiatomové organizace orientovaly jednostranně na Temelín,“ citoval ho deník.
Přesné údaje o dotacích ze zemského rozpočtu pro protiatomová, přesněji protitemelínská hnutí hornorakouská vláda tají. Höllhuber odhaduje, že jejich výše dosáhla za uplynulých deset let 150 miliónů šilinků, v přepočtu kolem 12 miliónů eur. Teprve předloni zveřejnila zemská vláda na svých internetových stránkách první zprávu o veškerých dotacích z hornorakouského rozpočtu. Podrobné údaje o subvencích pro protitemelínská hnutí se v ní dají nalézt jen velice obtížně a data za dřívější léta odmítl zemský radní pro ekologii Rudi Anschober sdělit, neboť by to prý bylo v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 29. 7. 2009 10:59
Kategorie: Politika
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.