Počet úvěrových podvodníků za poslední tři roky neustále roste | Tiskovky.info

Počet úvěrových podvodníků za poslední tři roky neustále roste

Pardubice - V posledních dvou letech se v Česku stále více objevují případy rafinovaných úvěrových podvodníků. Ti s cílem poškodit úvěrovou společnost neváhají falšovat doklady, potvrzení příjmů, výpisy z účtu a vše, co je potřeba k vyřízení půjčky. Společnostem a bankovním domům podnikajícím na českém trhu spotřebitelských úvěrů tak vznikají mnohamilionové škody, které málokdy vymohou zpět.

„Naše společnost jen za minulý měsíc podala sedm trestních oznámení na klienty, kteří nezaplatili ani první splátku z půjčky, kterou jim naše společnost poskytla. Nejčastěji se jedná o falšování potvrzení příjmů, kdy si klient sám potvrdí příjem ukradeným razítkem od zaměstnavatele“ uvedl člen představenstva pardubické společnosti CPE Credits of Private Equity, a. s. Jaroslav Horyna a dodává: „Jako kontakt zpracovatele uvede svého známého, který se v případě kontaktování vydává za firemní účetní.“
V takovém případě je však pro věřitele prokazování skutečnosti velice komplikované. Věřitel totiž musí dle zákona prokázat, že si klient bral půjčku či úvěr a přitom byl již předem rozhodnutý, že ji nesplatí. To je však podle společností poskytujících spotřebitelské úvěry dosti obtížné, nikoliv však nemožné.

Odradit by měly vysoké tresty
Řada podvodníků spoléhá na to, že trestu uniknou díky malé společenské nebezpečnosti. To se jim však nemusí vyplatit. Lidem, kterým se podvod podaří prokázat, hrozí trestní sazba od dvou do osmi let v nápravném zařízení a povinnost náhrady veškeré škody včetně úroků. Pro podvodníky to pak paradoxně může znamenat zadlužení do konce života.

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 15. 11. 2012 15:04
Kategorie: Finance
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.