Plyn se stává energetickou jedničkou | Tiskovky.info

Plyn se stává energetickou jedničkou

Superchytrá síť: Evropa do roku 2050 stoprocentně obnovitelná?

Ze současných 500 miliard zemního plynu spotřebovaného za rok v Evropě se 370 miliard dováží. Vzhledem k tomu, že evropská ložiska se vyčerpávají, a bude třeba nahradit odstavované jaderné i uhelné bloky, nároky na dovoz z třetích zemí porostou.
Jeho světová spotřeba se do roku 2035 zvýší o polovinu a podíl na globálním energetickém mixu překročí čtvrtinu. Takový vývoj považuje eurokomisař Günther Oettinger za „dobrou zprávu pro zemské klima“ a očekává nástup „zlatého času zemního plynu“. Evropská komise předpokládá, že do plynárenství bude třeba do roku 2020 investovat 70 miliard eur, provozovatelé plynovodů mluví dokonce o 89 miliardách eur.
Evropský energetický mix tvoří dnes uhlí (26,8 %), jaderná energetika (27,8 %), zemní plyn (24 %), ropa (3,1 %) a tzv. velká vodní energetika (10,7 %). Zbylých 7,6 % připadá na obnovitelné zdroje. Celkové elektrárenské kapacity dosahují 876 tisíc MW, upozornil německý odborný magazín ET (Energietechnische Tagesfragen). Zásadní obrat v energetice však neočekává:
„Během první dekády nového tisíciletí se výkon evropských plynových elektráren zvýšil o 118 tisíc MW, větrníků o 65 tisíc a fotovoltaických parků o 26 tisíc MW. Jen loni přibylo 28 280 MW v plynových elektrárnách, zatímco ve větrné energetice 9 188 a ve fotovoltaice 12 tisíc MW,“ uvádí magazín a zdůrazňuje, že Evropě chybí přesný plán rozvoje energetiky a zejména výstavby přenosových sítí.
Přitom právě ony by podle představ energetických a klimatických expertů poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers měly zajistit, že Evropa bude v roce 2050 spotřebovávat pouze elektřinu z obnovitelných zdrojů. Studie vypracovaná ve spolupráci s odborníky z Postupimského ústavu pro výzkum klimatu a dalších institucí navrhla už před rokem tzv. superchytrou síť, která by propojila Evropu, Blízký východ a severní Afriku. Program počítá s výstavbou velkokapacitních přenosových tras po roce 2015, zrušením dotací pro fosilní paliva po roce 2020, stanovením cílů rozvoje obnovitelných zdrojů v severní Africe a vytvořením evropského společného trhu s elektřinou do roku 2020 a nakonec strategické odstavování fosilních elektráren v EU a severní Africe po roce 2030.

Další informace a zdroje:
Investice potřebné v evropské energetice
(v letech 2011-2025, v mil. eur)
Nejnižší odhad Nejvyšší odhad
Jaderné elektrárny – 16,10
Uhelné elektrárny 201,04 235,34
Plynové elektrárny 97,78 142,68
Mazutové elektrárny 1,74 1,74
Větrné elektrárny 149,58 237,62
Solární elektrárny 121,20 180,05
Vodní elektrárny 88,57 116,24
Jiné obnovitelné zdroje 73,56 87,84
Celkem 733,46 1 017,61
Pramen: KPMG, e15
Energetický mix v EU-27: http://www.etz.de/files/vdma+ps_strommix_ausblick_final.pdf
Plyn v Evropě: http://www.welt.de/print/wams/vermischtes/article13704445/Alleingaenge-sollen-unterbleiben.html
ET: http://www.et-energie-online.de/index.php?option=com_content&view=article&id=447:strom-in-europa-wechsel-von-der-kohle-zum-gas-oder-modernisierung-der-stromerzeugung&catid=1:weitere-berichte-der-aktuellen-ausgabe&Itemid=10
Superchytrá síť: http://www.pik-potsdam.de/aktuelles/pressemitteilungen/archiv/2010/europa-koennte-bis-2050-komplett-mit-strom-aus-erneuerbaren-quellen-versorgt-werden

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 22. 11. 2011 9:05
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.