Odborníci: výchova dětí ve sterilním prostředí vede k alergiím | Tiskovky.info

Odborníci: výchova dětí ve sterilním prostředí vede k alergiím

Boskovice/Brno – V Česku za poslední roky výrazně přibyl počet alergiků. Lékaři odhadují, že každý třetí člověk je alergický. Podle odborníků za to z velké části může přecitlivělá výchova dětí, které vyrůstají téměř ve sterilním prostředí. V dospělosti se poruchy imunitního systému a alergie projevují v ledvinových onemocněních.

„Alergie je stav přecitlivělost na určitou látku a její podstata je porucha imunitního systému. Přehnaná péče rodičů o čisté až sterilní prostředí a úzkostlivé chránění dětí před špinavýma rukama způsobuje, že lidský imunitní systém se stává nefunkčním a tělo náchylné na různé látky,“ upozorňuje na současný trend výchovy mladých rodičů lékař Stanislav Šurel z Hemodialýzy v Boskovicích a dodává, že pokud rodiče nenechají děti v jejich raném věku setkat se se zvířecími chlupy, rozkvetlými rostlinami a dalšími možnými alergeny, jsou na cestě k oslabení imunitního systému dítěte. Imunitní systém se totiž dotváří do pěti let věku dítěte.

U neléčených alergiků může dojít k chronickému selhání ledvin
Imunitní systém má několik velmi důležitých funkcí: chrání tělo před viry, parazity a mikrobi, udržuje pořádek v těle a rozeznává, co je pro tělo prospěšné. „Součástí imunitního systému jsou buňky, také složky potravy, ale i pylová zrnka a neškodní mikrobi ve střevě. Pokud dojde k porušení některé z částí imunitního systému, tělo reaguje infekcí nebo alergií,“ popisuje lékař Stanislav Šurel.
Imunitní systém je provázaný s fungováním ledvin, které jsou pro člověka nezbytné. Při autoimunitních onemocněních dochází k napadání různých orgánů, často ledvin. „Při neléčení onemocnění ledvinových klubíček může dojít k vývoji chronického selhání ledvin. Alergici bohužel stále berou na lehkou váhu zátěž svých ledvin,“ říká lékař Šurel a zároveň vybízí alergiky k otestování své krve a moči.

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 20. 2. 2012 7:55
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.