Němečtí dodavatelé elektřiny zdražují | Tiskovky.info

Němečtí dodavatelé elektřiny zdražují

Příčinou je v první řadě trvale rostoucí podpora obnovitelných zdrojů

Němečtí spotřebitelé stále častěji marně hledají levnějšího dodavatele elektřiny. Mění ho čím dále méně klientů, napsal dnes deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V dalších letech lze navíc očekávat další zdražování vyvolané zejména výraznější podporou obnovitelných, v první řadě solárních zdrojů, dodává informační energetický portál Verivox.
Podpora obnovitelné energetiky stoupne od příštího roku o plných 70 procent na 3,5 eurocentu za kilowatthodinu a v roce 2012 se dále zvýší až na 4,4 procenta. Průměrná domácnost spotřebovávající 3000 kWh si tak napřesrok připlatí více než 45 a v dalším roce 32 eur, poznamenává Verivox: „Cenový vývoj bude záviset především na tom, jak velký výkon obnovitelných zdrojů se připojí k síti.“
Dodavatelé elektřiny oznámí začátkem prosince, nejpozději k Novému roku vesměs zdražení v průměru o sedm, někde však až o 14 a více procent. „Vlna zdražování na přelomu roku je nejmasivnější od liberalizace trhu s elektřinou v roce 1998. Když začátkem letošního roku stoupla podpora obnovitelných zdrojů o jeden eurocent za kilowatthodinu, zdražilo proud jen 181 dodavatelů – a téměř 70 jich dokonce snížilo ceny. Nyní zdraží 350 firem, ani jedna však nepočítá se zlevněním,“ zdůrazňuje Verivox.
Na podporu obnovitelné energetiky se v Německu v roce 2009 vydalo 10,7 miliardy eur, uvádí Spolková síťová agentura. Téměř 3,7 miliardy získali provozovatelé biomasových elektráren. Větrná energetika obdržela 3,4 miliardy a solární 3,2 miliardy; zbytek skončil u majitelů vodních a bioplynových zdrojů. Průměrná cena elektřiny pro domácnost stoupla z 18,93 v roce 2006 na letošních 23,42 eurocentu za kilowatthodinu. Zatímco podíl silové energie a poplatků za přenos v posledních dvou letech stagnuje, růst cen proudu tak táhnou daně a zejména podpora obnovitelných zdrojů.

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 26. 11. 2010 9:21
Kategorie: Finance
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.