Na protitemelínský boj daly Horní Rakousy přes 10 miliónů | Tiskovky.info

Na protitemelínský boj daly Horní Rakousy přes 10 miliónů

Poslala je osmi českým a třem hornorakouským protiatomovým sdružením

Protiatomovým a protitemelínským aktivistům poskytla loni hornorakouská zemská vláda 430 796,84 eur, tedy opět více než deset miliónů korun. Obdrželo je celkem jedenáct sdružení, z toho osm českých. Vyplývá to z údajů o dotacích z rozpočtu za uplynulý rok, které zveřejnila linecká vláda na svých webových stránkách.
Celková částka na protitemelínský boje se snížila oproti předchozímu roku o 32 tisíc eur. Do Česka přitom připutovalo jen o sedm tisíc eur méně. Výrazného zvýšení dotací se však dočkalo brněnské Hnutí Duha (29 394,26 eur, dvakrát více než o rok dříve) a Jihočeské matky (54 501,42 eur, plus 6 300 eur). Pohoršili si zato v Calle (15 852,72 eur, minus necelých tisíc eur), Wise Brno (11 056,19 eur, minus tři tisíce eur), českobudějovické Občanské iniciativě pro ochranu životního prostředí (41 384,91 eur, minus 3 600 eur) a především v neznašovském sdružení V havarijní zóně JE Temelín (48 839,14 eur, minus 14 tisíc eur).
Zemský radní pro životní prostředí Rudi Anschober (Zelení) tentokrát neposkytl ani cent lineckému Stop atomu! Jeho šéf Roland Egger nesouhlasil podle dřívějších zpráv z hornorakouských médií s protiatomovou politikou zemské vlády. Nelíbily se mu ani závěry Zemského účetního dvora (obdoba českého NKÚ), který hodnotil účelnost výdajů na protitemelínský boj a otevřeně konstatoval, že to „byly vyhozené peníze“. Neklid mezi hornorakouskými protiatomovými aktivisty má odstranit Dalibor Stráský. Bývalý poradce ministra životního prostředí Martina Bursíka a expředseda republikové rady Strany zelených byl jmenován v květnu protiatomovým pověřencem hornorakouské vlády a do kanceláře v lineckém úřadu pro životního prostředí má nastoupit v nejbližších dnech.
Více než 42 tisíc eur (kolem miliónu korun) ušetřených na Stop atomu! získali z valné části aktivisté v Česku. Jejich podíl na dotacích pro protiatomová sdružení v Horních Rakousích se trvale zvyšuje a loni se přiblížil k 47 procentům.

Zdroj:

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 14. 7. 2011 15:23
Kategorie: Politika
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.