Mladí agrárníci ostře kritizují ministra Kalouska: Zrušením zelené nafty stoupne cena potravin | Tiskovky.info

Praha/Brno – Lidé se stále více učí nakupovat regionální potraviny od českých zemědělců. Zrušením zelené nafty dojde ke zdražení těchto potravin, což povede podle Společnosti mladých agrárníků k odlivu spotřebitelů.

„Regionální potraviny mají tu výhodu, že konzument zná dodavatele a může odhadnout jeho poctivost a kvalitu potravin. Důležité je, že potraviny jsou také šetrné k přírodě. Nejsou totiž převáženy přes celou republiku do centrálních skladů a zpět do menších či větších obchodů. Zrušením zelené nafty tak budou i tyto potraviny zatíženy daní určenou na opravu silnic. Vniveč tak přichází celonárodní snaha zemědělských organizací, které se snaží výhody a ekologickou šetrnost regionálních potravin dostat do podvědomí široké veřejnosti,“ zdůrazňuje Petr Mareš, prezident Společnosti mladých agrárníků.
Zelená nafta je pro zemědělce levnější, protože je v ní zohledněn fakt, že zemědělské stroje nejezdí běžně po silnici a neničí ji. „Spravedlivostí v systému se ministr Kalousek ohání velmi často. Je ale spravedlivé, že jakýkoliv konzument v České republice, tedy i ten který nevlastní či velmi omezeně používá auto, má platit daň určenou na opravu silnic prostřednictvím zvýšené ceny potravin?“komentuje Petr Mareš.

Konec zemědělství v Čechách
Ministr Kalousek uvedl pro agenturu Mediafax: „Zemědělci trvají na tom, že ty peníze chtějí a chtějí je na úkor ostatních, Stát nemá jiné prostředky než peníze občanů. To znamená, že pokud je dá zemědělcům, je to na úkor ostatních.“
Společnost mladých agrárníků ostře kritizuje postoje ministra financí a poukazují na to, že zpřísnění výběru daní bude mít dopad na všechny občany. „Ministr Kalousek rád poukazuje na mezičlánek, kterými jsou zemědělci, ale konečnými příjemci tohoto benefitu jsou všichni občané. A právě těm chce pan ministr tyto peníze vzít. Vyjádření pana Kalouska tedy naprosto nerozumím,“ říká Petr Mareš a dodává, že zemědělci nemají z ušetřených peněz na naftě žádné přímé výhody, pouze to, že jejich potraviny lidé kupují a oni mají pro koho vyrábět. Pokud bude zelená nafta zrušena, míra spotřeby zahraničních výrobků bude zvýšena na úkor českých. Podle mladých agrárníků tak někteří zemědělci ukončí svou činnost.

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 23. 5. 2012 9:29
Kategorie: Zemědělství
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.