Karlovarský kraj ostrouhal. Rozdělení evropských peněz z Fondu spravedlivé transformace bylo nespravedlivé | Tiskovky.info

Karlovarský kraj – Vláda v pondělí schválila rozdělení evropských peněz z tzv. Fondu spravedlivé transformace mezi tři kraje zasažené těžbou uhlí. Z celkových 41 miliard korun obdrží pouhých 6,3 miliard Karlovarský kraj. Skoro polovina financí přitom půjde do Moravskoslezského kraje a přes třetinu dostane Ústecký kraj.

Cílem Fondu spravedlivé transformace je pomoci post-uhelným regionům, které nejvíce poznamená přechod na tzv. „zelenou politiku“. Peníze z tohoto fondu mají sloužit ke zmírnění dopadů útlumu těžby, jak po stránce ekologické, tak i ekonomické a sociální. Evropské finance mají pomoci vytvořit nová pracovní místa a zajistit rekvalifikační kurzy pro lidi, kteří přijdou v důsledku transformace o práci. V neposlední řadě pak peníze půjdou na obnovu těžbou zdevastované krajiny.

Problém je ale v nespravedlivém rozdělení financí. Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí nepoužilo při rozdělování částky stejnou metodiku jako při vyjednávání financí u Evropské komise. „Nevíme, proč se ministerstva nedržela stejné metodiky, ale výsledek je pro Karlovarský kraj nespravedlivý,“ hodnotí europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ministerstva sice tvrdí, že peníze určily podle metodiky vyhodnocující aktuální stav v uvedených krajích, na věcné připomínky a argumenty ze strany vedení Karlovarského kraje však nereagovala. Výsledkem je trojnásobně vyšší částka pro Moravskoslezský kraj a dvaapůlkrát vyšší i pro kraj Ústecký. „Vláda by měla své stanovisko přehodnotit, protože se tak z Fondu spravedlivé transformace stal fond nespravedlivý,“ komentuje pondělní rozhodnutí vlády místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, jenž podporuje kroky kraje, který se hodlá obrátit jak na vládu, tak i na Zastoupení Evropské komise v ČR.

Adam Baštinec
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423

Vydáno: 26. 5. 2021 19:12
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).