INSPO 2013 má co nabídnout lidem se zdravotním postižením | Tiskovky.info

INSPO 2013 má co nabídnout lidem se zdravotním postižením

Bez internetu, mobilních telefonů a dalších technologií si mnozí lidé se zdravotním postižením už nedovedou představit svůj život. Na konferenci INSPO 2013 – Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami, která se uskuteční 16. března v Kongresovém centru Praha, se seznámí s novinkami za uplynulý rok, jejichž využití jim umožní ještě lépe se vypořádat s jakýmkoliv handicapem.

Nevidomé uživatele mobilních telefonů jistě zaujme hlasové vyhledávání jízdních řádů, které vyvíjejí na pražském ČVUT. Potěší je rovněž informace o tom, k čemu mohou využít geolokační službu Foursqare.

Samostatná sekce bude věnována informačním a komunikačním technologiím pro uživatele se sluchovým postižením. Díky projektu agentury APPN budou hlavní nemocnice v 76 městech a šest velkých pražských nemocnic vybaveny tablety nebo videotelefony, což umožní bezproblémovou komunikaci lékařů s neslyšícími pacienty pomocí on-line tlumočení do znakového jazyka. Do budoucna bude možné takto zajistit i on-line přepis mluvené řeči pro ohluchlé pacienty.

Ten již díky službě eScribe společnosti Transkript online mohou využívat klienti Poštovní spořitelny ve všech Era finančních centrum a zákazníci Vodafonu zatím zkušebně ve 12 prodejnách. Účastníci konference se dozvědí, jaké jsou další záměry s rozšiřováním této užitečné služby.

Pro většinu bude úplnou novinkou prezentace Západočeské univerzity v Plzni týkající se automatického vytváření doprovodné zvukové stopy televizního vysílání, určené sluchově postiženým divákům České televize.

Již zavedenou službu představuje Hovor pro neslyšící, umožňující lidem se sluchovým postižením komunikovat se slyšícími. Zájem o ni však neustále roste, vloni obsloužila bezplatná linka Telefoniky již 25 800 požadavků.

Dětem s tělesným, mentálním i smyslovým postižením, autistům, dětem, které nekomunikují mluvenou řečí...těm všem mohou pomoci zlepšit kvalitu života, zvýšit možnosti vzdělávání i komunikace dotyková mobilní zařízení. Velkou zásluhu v Česku na tom má iSEN, otevřená komunita rodičů, pedagogů, terapeutů, IT odborníků a dalších sympatizantů, sdílejících informace o využití iPadů, iPodů a iPhonů v rozvoji a komunikaci dětí se speciálními potřebami.

O zkušenosti s provozováním asistenční dohledové služby, která s využitím celé škály technologií umožňuje lidem se zdravotním postižením nebo seniorům samostatný pobyt v domácím prostředí, se podělí pracovníci boskovického sociálního podniku Deep.

V sekci věnované zaměstnávání osob se zdravotním postižením se účastníci dozvědí od partnera sekce, portálu Práce.cz, jak může pomoci při hledání zaměstnání internet.

Na konferenci zazní 24 přednášek a dojde i k vyhlášení výsledků 9. ročníku literární soutěže Internet a můj handicap, do které došlo 44 příspěvků. Všechny velmi přesvědčivě a na různorodých příbězích dokumentují, že pro lidi se zdravotním postižením jsou internet a mobilní telefony těžko nahraditelným pomocníkem.

Pořadatelem již 13. ročníku konference INSPO je BMI sdružení s pomocí Křižovatky.cz. Generálním partnerem je Telefónica Czech Republic, partnery jsou AutoCont CZ a portál Práce.cz, dále konferenci podpoří Kongresové centrum Praha a Guarant International, ceny pro účastníky literární soutěže věnují Telefónica, AutoCont CZ, Car Club, 100Mega, Zoner Software, Okamžik, Portál, Zoner Press a Digitální studio.

Jaroslav Winter
prezident
winter@brezen.cz
www.brezen.cz

Vydáno: 10. 3. 2013 23:55
Kategorie: Informační technologie
Název zdroje: BMI sdružení (ověřený zdroj [?])
Občanské sdružení BMI bylo organizátorem projektu Březen - měsíc internetu, provozuje portál pro osoby se specifickými potřebami Helpnet.cz a působí v dalších aktivitách podporujících rozvoj informační společnosti a využití informačních technologií zejména lidmi se zdravotním postižením.