Experti kritizují vládu za chybějící zákon o bezpečnostních službách | Tiskovky.info

Experti kritizují vládu za chybějící zákon o bezpečnostních službách

Praha/Ostrava – Bezpečnostní experti z řad bývalých policejních důstojníků se pustili do ostré kritiky současné vlády. Podle nich je současná situace v oblasti bezpečnostních agentur dále neúnosná, což ukazují i nedávné kauzy například „šmírování“ politiků, pronesení bomby na pražské ruzyňské letiště serverem Aktuálně.cz nebo kauzy nelegálních odposlechů.

„Pokud nebudeme mít nový zákon, mohou zcela běžně pracovat zločinci a recidivisté v bezpečnostních agenturách a potencionálně tak ohrožovat životy tisíců lidí. Oblast bezpečnosti patří ve světě k naprosto zásadním a velice hlídaným oborům podnikání. V Česku tomu je naopak,“ kritizuje chybějící zákon o bezpečnostních agenturách bývalý vysoce postavený policista Jiří Pudich ze společnosti Premium Systems z Ostravy. Podle Pudicha je návrh zákona o bezpečnostních agenturách stále na začátku legislativní procesu a výsledek je zatím nejasný.
„Vytvoření řádných zákonných mantinelů pro činnosti bezpečnostních agentur bude krokem vpřed v tak citlivé oblasti, jakou je bezpečnost lidí. Zásadně nerozumíme, proč se pořád v této oblasti hazarduje a podléhá lobbingu různých agentur,“ zdůraznil Pudich, který se v oblasti bezpečnosti a ochrany osob pohybuje přes patnáct let.

Agentury by se měly přestat vymlouvat
Podle expertů je pochopitelné, že na výkon například běžné strážní činnosti není možné přijímat kvalifikované pracovníky s dlouholetými zkušenostmi z bezpečnostní oblasti. Nicméně není možné, aby byl člověk k bezpečnostní službě přijat například bez opisu z rejstříku trestů či hlídal letiště bez bezpečností prověrky.
„Pracovníci bezpečnostních služeb mají mnohdy podobnou náplň práce jako policisté a slouží se zbraněmi. Proto by měli projít i psychotesty,“ vysvětluje expert Pudich. Ten dodává, že pokud na bezpečnostní agentury nebude tlačit stát skrze legislativní změny, nemají sami žádnou motivaci k tomu, aby dosavadní praxi změnily.

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 7. 7. 2012 20:23
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.