Evropská unie musí navýšit prostředky na řešení imigrační krize | Tiskovky.info

Evropská unie musí navýšit prostředky na řešení imigrační krize

Štrasburk - Evropský parlament diskutuje nový plán předložený Evropskou komisí, který má vyřešit problém stále rostoucího počtu uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Jedním z návrhů evropské Komise je i zavedení povinných kvót po přerozdělení žadatelů o azyl. To lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem Výboru občanské svobody, spravedlnost a vnitřní záležitosti, jednoznačně odmítá.

Europoslanec Zdechovský především kritizuje malou rozpracovanost evropské imigrační strategie. „S tímto návrhem komise nemůžeme rozhodně souhlasit, protože se jedná nekoncepční materiál, který se příliš soustředí na situaci na jihu Evropy, ale neřeší situaci na východě. Jakékoliv přijímání azylantů by mělo být založeno na dobrovolnosti jednotlivých členských států a vycházet z aktuální geopolitické situace, nikoliv centrálně přidělováno Evropskou Unií," zdůraznil Zdechovský, podle kterého je materiál velmi povrchní a chybí v něm například dlouhodobá vize migrační politiky.
Europoslanec Zdechovský také upozorňuje na fakt, že celá agenda je zaměřena na uprchlickou krizi ve Středomoří, zatímco ostatní oblasti jsou opomíjeny. Podle něj není možné, aby současný nárůst imigrantů řešila například posílením evropských agentur o tři lidi. „Debata o migraci nesmí být jednostranná. Již v současné době se EU a především její členské státy na východě potýkají se stále většími počty migrantů z Ukrajiny, Ruska, či z balkánských států. Tento problém musí být v novém plánu také více rozpracován," dodává Zdechovský a připomíná, že je nutné najít způsob, jak a kam navracet lidi, kteří celý systém zneužívají.

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu

Vydáno: 21. 5. 2015 8:36
Kategorie: Zahraniční
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.