Evropská komise se bude zabývat likvidační vyhláškou na obnovitelné zdroje | Tiskovky.info

Evropská komise se bude zabývat likvidační vyhláškou na obnovitelné zdroje

Praha – Přední čeští odborníci na fotovoltaiku se v těchto dnech obrací na Evropskou komisi s žádostí o posouzení vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepla. Ta stanoví účinnost nově instalovaných článků na 22 procent, což odborníci z Česka i Evropy považují za likvidační krok vedoucí k dalšímu útlumu ekologických obnovitelných zdrojů.

„Vyhlášku s námi nikdo z ministerstva nekonzultoval. Proto jsme se rozhodli k poměrně ráznému kroku a obrátili se na Evropskou komisi,“ vysvětluje generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Zuzana Musilová, podle které chybí České republice v oblasti obnovitelných zdrojů jakákoliv dlouhodobá koncepce řízeného rozvoje.

„Pokud by tato vyhláška vstoupila v platnost, zlikvidovala by v Česku jakýkoliv další rozvoj fotovoltaiky nejméně na příštích deset let,“ upozorňuje na možné důsledky přední český odborník na fotovoltaiku a předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Jaromír Řehák. Vyhláška například požaduje po majitelích solárních elektráren v Česku technologie, které fungují například v pouštích Nevady, Arizony nebo v centrálních oblastech Španělska.

Nad českou vyhláškou kroutí hlavou celá Evropa

Do sporu českých výrobců a odborníků na fotovoltaiku s ministerstvem průmyslu a obchodu se vložila i Evropská agentura pro podporu obnovitelných zdrojů (EPIA) sdružující národní agentury pro podboru OZE a zastupující tak tisíce klíčových subjektů fotovoltaického sektoru. Ta označila důvodovou zprávu k vyhlášce za nesmyslnou, protože podobná úprava neexistuje nikde na světě.

S tím souhlasí i řada českých renomovaných právníků, kteří vyhlášku dostali k posouzení. Podle právních rozkladů je totiž v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a požadavky Evropské unie na volný pohyb zboží a služeb. České republice tak v případě přijetí vyhlášky hrozí finanční sankce nejen ze strany komise, ale i tisíce žalob v řádech desítek miliard od investorů, kteří projekty na fotovoltaické elektrárny v současné době připravují.

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 19. 5. 2010 8:00
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy.