Europoslanci podpoří boj proti rozšíření polského dolu Turów | Tiskovky.info

Europoslanci podpoří boj proti rozšíření polského dolu Turów

Brusel, Liberec – Na česko-polsko-německém trojmezí, na území Polské republiky, se nachází hnědouhelný důl Turów. Těžba jeho ložiska měla skončit k 30. 4. 2020. Polská strana ale dělá vše proto, aby rozšířila těžbu až do roku 2044 na 30 km2 a 330 metrů pod úroveň okolního terénu, což bude mít prokazatelný negativní dopad na životní prostředí v okolí a hladinu podzemních vod.

„Je skandální, jak polská strana nadále zlehčuje negativní dopady těžby a aktuálně dokonce povolila pokračovat v přípravách rozšíření. I přes fakt, že se ještě vůbec nevyrovnali s námitkami české strany. Už jsem proto oslovil několik německých kolegů a dále kolegy v petičním výboru, aby se situací začali zabývat,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který už v listopadu poslal interpelaci k Evropské komisi, v níž požadoval vyjádření ke sporu.

Polsko námitky České republiky arogantně ignoruje

„Komise nám bohužel ještě stále neodpověděla, ačkoliv si téma životního prostředí stanovila jako hlavní prioritu. Od oslovených kolegů mám ale pozitivní zpětnou vazbu a věřím proto, že téma dostaneme na jednání pléna,“ doplňuje Zdechovský a zdůrazňuje, že v tomto konkrétním případě se skutečně nejedná jen o polský národní problém, protože rozšíření bude mít zásadní vliv na životní prostředí obyvatel hned tří členských států EU najednou.

Podle europoslance Zdechovského dosavadní intenzivní bilaterální jednání nepřinesly žádnou uspokojivou dohodu. K hledání řešení se proto připojí i europoslanci. Odmítnutím vypořádat se s námitkami české strany došlo podle právního rozboru, který má Zdechovský k dispozici, k porušení primárního i sekundárního práva EU, protože státy by spolu měly spolupracovat.

Text interpelace dostupný zde:

Více informací k případu např.:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156

Vydáno: 2. 2. 2020 15:44
Kategorie: Životní prostředí
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).