Česko hledá mladou nadějnou političku a stranu otevřenou ženám! | Tiskovky.info

Česko hledá mladou nadějnou političku a stranu otevřenou ženám!

Praha - V pondělí 8. září 2008 vyhlásí o. s. Fórum 50 % nultý ročník soutěže o nadějnou političku do 35 let. Cílem této soutěže je upozornit na političky na lokální a regionální úrovni a představit je veřejnosti. Vyhlášení výsledků proběhne po krajských volbách ve čtvrtek 23. října spolu s vyhlášením 3. ročníku soutěže Strana otevřená ženám, která hodnotí politické strany z hlediska toho, do jaké míry mají šanci se v nich uplatnit ženy a jak moc na ženskou část populace myslí ve svém programu.

Česko bude nadějnou mladou političku hledat vůbec poprvé. Motivace k vyhlášení naznačuje ředitelka Fóra 50 % Lenka Bennerová: "Politiku vnímá řada lidí jako něco špinavého a angažovat se v politice je pro většinu z nich - včetně žen - neatraktivní. Chtěli jsme proto upozornit na pozitivní příklady žen, které jsou politicky aktivní a za kterými stojí nějaká práce. V souvislosti s volbami do krajů jsme se rozhodli zaměřit na místní a regionální úroveň." Přihlásit do soutěže se může kterákoli veřejně a politicky činná žena, která za sebou má alespoň dvouleté politické angažmá na místní nebo krajské úrovni a které v tomto roce nebude víc než 35 let. Dalším důležitým rozměrem soutěže je mimo jiné i podpora mladých politických talentek a prezentace vzorů pro ženy, které by se chtěly podílet na správě věcí veřejných. "Rádi bychom touto soutěží ocenili práci mladých političek, které jsou často v nezáviděníhodné situaci - čas věnují, často dobrovolnicky, politické práci, ale zároveň si budují profesní kariéru a mají rodiny, a zkombinovat tohle všechno je bez vnitrostranické podpory hrozně obtížné," dodává Eva M. Hejzlarová, koordinátorka soutěže. "Jsme zvědavé, jaké osobnosti se nám ze soutěže vyloupnou - v médiích se totiž objevuje jen malá a dosti neměnná skupina političek, setkání s novými osobnostmi bude hodně zajímavé."

Spolu se soutěží o mladou nadějnou političku vyhlásí Fórum 50 % na podzim také výsledky 3. ročníku soutěže Strana otevřená ženám. Cílem soutěže je stejně jako v minulých letech zhodnotit dodržování politiky rovných příležitostí pro ženy a muže v politických stranách stejně jako jejich podporu žen, které jsou v politice nedostatečně zastoupeny - aktuálně je Česko na 74. příčce mezinárodních srovnání zastoupení žen v politice za Kazachstánem a před Burkinou Faso.
Odborná komise složená ze zástupců a zástupkyň médií, neziskového sektoru a akademické obce bude hodnotit zejména jasně definovaný politický program týkající se rovných příležitostí, podíl žen na kandidátních listinách do krajských voleb, konkrétní prosazování politiky rovných příležitostí, podíl žen ve vedení strany a stanovení kvót či doporučení pro reprezentaci žen ve stranických orgánech a na kandidátních listinách.

Vítězkám soutěže Nadějná politička do 35 let a vítězným politickým stranám soutěže Strana otevřená ženám budou předány ceny v průběhu slavnostního večera, jehož součástí bude mimo jiné výstava vtipů Vladimíra Renčína.

Soutěž Strana otevřená ženám a Nadějná politička do 35 let se uskuteční za finanční podpory Slovensko-českého ženského fondu.

Občanské sdružení Fórum 50 % usiluje o vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích procesech. Fórum 50 % je přísně nadstranické.

Markéta Čadová
mediální konzultant, Koalice pro Pardubický kraj
marketka.cadova@seznam.cz

Vydáno: 9. 9. 2008 19:12