Europoslanec Zdechovský zahájil v Bruselu unikátní výstavu fotografií prezidenta Václava Havla | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Europoslanec Zdechovský zahájil v Bruselu unikátní výstavu fotografií prezidenta Václava Havla


STÁHNOUT 22-08-30_Photo_exhibition_Havel_President_of_peoples_hearts_Zdechovsky-57.jpg (maximální velikost 0,5 MB)

Brusel – Do pátku bude v budově Evropského parlamentu vystaveno třiadvacet unikátních fotografií bývalého prezidenta Václava Havla. Expozici s názvem Prezident lidských srdcí od Havlova dvorního fotografa Jiřího Jírů zahájil v úterý v Bruselu český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP). Na slavnostním zahájení vystoupila také předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola (EPP) či velvyslankyně při Evropské unii Edita Hrdá. Na výstavu, která se konala při příležitosti probíhajícího českého předsednictví, dorazilo přes sto hostů z řad europoslanců, diplomatů a pracovníků unijních institucích.

"Fotografie Jiřího Jírů demonstrují, že Havel byl skutečně prezidentem lidských srdcí. Otevřel politiku lidem a provedl český a slovenský národ krizí a komunismem k demokracii a sjednocené Evropě. Dnes jsme na tom podobně. Ceny energií rostou a válka může mít pro naše občany těžké následky. Máme sílu věci zlepšit. Nebojme se, stejně jako se nebál Havel," uvedl během projevu Zdechovský, který také poděkoval Jiřímu Jírů za poskytnutí nádherných fotografií ze života bývalé hlavy státu.

Z fotografií má Zdechovský nejraději tu s Rolling Stones. Vyvolává ve mně silné pocity. Rodiče měli desku Stounů a jako děti jsme si ji tajně pouštěly. V té době nikdo z nás nečekal, že je někdy uvidí v České republice. Pro mě je to ohromný symbol svobody a demokracie,“ uvedl europoslanec Zdechovský s tím, že věří, že by Havel ocenil současnou pomoc České republiky Ukrajině a jejím občanům.

Předsedkyně Evropského parlamentu Metsola připomněla motto českého předsednictví Evropa jako úkol, které pochází ze slavného projevu Václava Havla z roku 1996. Uvedla, že Evropa čelí v současnosti mnoha výzvám, mezi které patří klimatická krize či nárůst dezinformací. „Musíme pracovat a bojovat za budoucnost Evropy, to je náš úkol,“ řekla na zahájení výstavy.

„Chtěl bych poděkovat panu Zdechovskému, že vám tuto historickou výstavu přinesl sem do Bruselu, mého adoptivního města, kde jsem po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 získal politický azyl,“ uvedl na zahájení Jírů, který fotografoval českého prezidenta v letech 1993 až 2000.







Kontakt:

Adam Baštinec
tiskový mluvčí
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 30. 8. 2022 22:09
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je místopředsedou výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a členem výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Dále působí také ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), zvláštním výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE) a v delegacích pro vztahy EU s Japonskem (D-JP) a státy jižní Asie (DSAS).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.