NadpisZdechovský interpeluje Komisi kvůli rostoucím cenám energií. Dopisem vyzval europoslance, aby se k němu připojili | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


NadpisZdechovský interpeluje Komisi kvůli rostoucím cenám energií. Dopisem vyzval europoslance, aby se k němu připojili


Brusel – Ceny energií v celé Evropské unii nadále prudce rostou, což prohlubuje krizi životních nákladů evropských občanů. Cena elektřiny pro dodávky v příštím roce vzrostla na německé burze o 340 % na 650 eur/MWh, zatímco cena plynu obchodovaného v Nizozemsku se zvýšila o 200 % na 280 eur/MWh. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) proto dopisem vyzval kolegy z Evropského parlamentu, aby se kvůli rostoucím cenám energií připojili ke společné interpelaci na Evropskou komisi.

„Zajímá nás, jestli Evropská komise hodlá situaci v nejbližší době kolem rostoucích cen energií řešit, protože aktuální stav ohrožuje občany ve všech státech EU. Koordinovaná opatření na evropské úrovni by mohla radikálně vyrovnat cenové skoky. V červnu 2022 vedoucí představitelé EU zopakovali výzvu Komisi, aby v případě potřeby prozkoumala možnost zavedení dočasných cenových stropů,“ říká iniciátor dopisu Zdechovský.

Nejen občané, ale i firmy vyhlíží s velkými obavami blížící se topnou sezonu, kvůli které může mnoho z nich uzavřít svůj provoz. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela ve středu uvedl, že se trh s energiemi vymkl kontrole. Podle něj se nabízí řešení na celoevropské úrovni, které spočívá v možnosti stanovení maximální výše ceny energií.

„Pevně věřím, že Evropská komise usilovně pracuje na scénářích, které mohou odvrátit kolaps a zachránit lidi a firmy v celé EU,“ uvádí Zdechovský s tím, že během pár hodin získal podpisy pěti kolegů z různých frakcí. Ke společné výzvě se mohou europoslanci připojit do pátku. Poté interpelaci spolu s podpisy odešle na Evropskou komisi.







Kontakt:

Adam Baštinec
tiskový mluvčí
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 26. 8. 2022 8:25
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je místopředsedou výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a členem výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Dále působí také ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), zvláštním výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE) a v delegacích pro vztahy EU s Japonskem (D-JP) a státy jižní Asie (DSAS).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.