Europoslanci kontrolovali čerpání dotací v Polsku. Vyjádřili obavy nad systémem rozdělování veřejných prostředků | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Europoslanci kontrolovali čerpání dotací v Polsku. Vyjádřili obavy nad systémem rozdělování veřejných prostředků


Varšava - Delegace Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu (CONT) vedená předsedkyní Monikou Hohlmeierovou ukončila ve středu návštěvu Varšavy, kde se zabývala čerpáním finančních prostředků EU. Europoslanci vyjádřili obavy nad systémem rozdělování veřejných prostředků, včetně peněz z fondů EU. Podle nich také nese vláda odpovědnost za problémy, které Polsku brání splnit všechny podmínky pro získání dalších evropských financí.

"Po rozhovorech s vládními i opozičními politiky, státními zástupci a soudci, zástupci nevládních organizací, novináři, platebními a kontrolními orgány a také s polským kontrolním úřadem musíme nyní důkladně analyzovat stížnosti a obavy týkající se konkrétních případů. Existují signály, že rozdělování veřejných prostředků, včetně peněz EU, je stále více zpolitizované, a že složitá kritéria pro získání prostředků EU brání jejich spravedlivému rozdělování," uvedla šéfka kontrolního rozpočtového výboru Hohlmeierová (EPP).

Europoslanci vyzvali vládu, aby nahradila škody způsobené malým a středním podnikům, které se staly oběťmi zneužití fondů schránkovými firmami ve spolupráci s velkými společnostmi. „V Polsku se rozmohl nešvar. Velká firma vyhraje za nesmyslně nízkou cenu stavbu dálnice a pak nezaplatí svým malým dodavatelům. Všechny tyto projekty jsou zaplaceny z fondů EU. Podobné praktiky jsou nepřijatelné a budeme chtít peníze po velkých společnostech vrátit,“ řekl místopředseda výboru Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP).

Justice musí být nezávislá

Podle vedoucí parlamentní delegace vede absence nezávislého soudnictví a politické zásahy do práce soudců a státních zástupců k obavám z rostoucího systémového problému s nezávislým ověřováním vynakládání prostředků EU. „Očekáváme respektování dělby moci, která je základním pilířem evropského práva. Vyzýváme také polskou vládu, aby urychleně začala spolupracovat s Úřadem evropského veřejného žalobce (EPPO), aby bylo možné řádně stíhat celoevropské daňové podvody a praní špinavých peněz," doplnila.

"Šokujícím zjištěním pro nás byla omezení, která platí pro polský účetní dvůr. Je zásadní, aby kontrolní orgány byly nezávislé a aby byly chráněny a oprávněny provádět veškeré audity podle svého uvážení. Jsme velmi znepokojeni pokračujícím politickým nátlakem na členy Účetního dvora, zákazem jmenování členů Účetního dvora a odmítnutím jejich přístupu k potřebným dokumentům," dodala Hohlmeierová.

Europoslanci hodlají svá zjištění z mise v Polsku předat Evropské komisi, Evropskému účetnímu dvoru, unijnímu úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) a Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). „Získanými informacemi se budeme nadále zabývat a určitě je zohledníme i při udělování absolutoria za rok 2023,“ prozradil na závěr Zdechovský.







Kontakt:

Adam Baštinec
tiskový mluvčí
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 1

Vydáno: 20. 7. 2022 17:44
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je místopředsedou výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a členem výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Dále působí také ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), zvláštním výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE) a v delegacích pro vztahy EU s Japonskem (D-JP) a státy jižní Asie (DSAS).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.