Čeští občané nemohou plně využívat své nemovitosti v Německu | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Čeští občané nemohou plně využívat své nemovitosti v Německu


Praha, Bavorsko - Současná protiepidemická opatření zabraňují mnoha českým občanům žijícím v pohraničí využívat jejich chaty a byty v německém a rakouském pohraničí. Přestože jezdí pouze několik kilometrů do svých domovů a zpět, musí chodit na obou stranách hranice na testy proti COVID-19, kdy se na ně nevztahují podmínky pro pendlery a testy proto platí. Pro rodinu to vyjde na zhruba 10 000 Kč. Po návratu by navíc měli být i v povinné desetidenní karanténě. Postup odporuje evropskému právu.

Situaci se rozhodl řešit europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se spojil s bavorským europoslancem Christianem Doleschalem: „Kolegovi jsem vysvětlil, že se jedná o stovky českých občanů, kteří kvůli opatřením nemají možnost navštívit své domovy za hranicemi. Slíbil mi, že se pokusí situaci rychle řešit s bavorským premiérem Söderem,“ uvedl Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého by tito občané měli mít výjimku, či by pro ně měly platit podobná pravidla jako pro pendlery, kteří za hranicemi pracují.

Češi platí v Německu daně i další poplatky

Čeští občané platí v Německu daně z nemovitosti, obecní poplatky, mají zřízená konta v místních bankách. Jako občané, kteří nemají v zemi trvalý pobyt, navíc platí roční poplatky za vzdušné i tzv. Zweitwohnungsteuer (druhou daň) do obecní pokladny. „Dostal jsem i informace, že nyní řada z nich zvažuje odchod z německého pohraničí, čímž by malé obce přišly o peníze a je tedy i v zájmu Německa se situací zabývat,“ doplňuje Zdechovský.

Stejně nepříznivá situace panuje i na rakouské straně, kde už Zdechovský kontaktoval rakouské ministerstvo vnitra. „Příští týden budu jednat s rakouským kolegou Alexanderem Bernhuberem, aby mě informoval, jak se situace dále vyvíjí,“ dodal Zdechovský s tím, že očekává vstřícnou reakci rakouských úřadů.


Adam Baštinec, Jitka Fialová







Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 5

Vydáno: 2. 2. 2021 19:09
Kategorie: Zahraniční
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.