Na hradeckou zvonohru se vybralo dalšího půl milionu korun | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Na hradeckou zvonohru se vybralo dalšího půl milionu korun


Hradec Králové – Na projekt přemístění unikátní hradecké zvonohry do Zvonice ve věži kostela kněze Ambrože se už podařilo vybrat dalších více než 500 000 Kč. Jedná se o zhruba šestinu z aktuálně potřebných minimálně 3 milionů Kč na nutné stavebně-montážní práce. Přispěl kraj, diecéze, různé nadace i dárci z řad veřejnosti.

Projekt zvonohry a s ním spojená úspěšná sbírka běží už od roku 2009. Z vybraných peněz už bylo pokryto odlití a dodání všech plánovaných 50 zvonů a jejich srdcí a nyní zbývá zajistit samotné přemístění do věže kostela. „Teď se dokončují práce na stavebním povolení, protože tam nebude jen samotná konstrukce zvonohry, ale i kabina pro zvonohráče. Věřím, že to dopadne nejdéle začátkem příštího roku,“ říká biskup Československé církve husitské Pavel Pechanec, který má velkou radost z toho, že se peníze daří sehnat i v současné velmi obtížné době.

„Je opravdu skvělá zpráva, že se nám podařilo za čtyři měsíce od spuštění další fáze sbírky vybrat hned šestinu zamýšlené sumy. Pomohla medializace i různá jednání s krajem, diecézí a nadacemi. Navíc se opět potvrzuje, že skvělým projektem dokážete nejen nadchnout, ale i spojit různé skupiny věřících i širokou veřejnost,“ komentuje úspěch europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) který se, ač sám katolík, rozhodl pomoci se sháněním financí a stát se patronem realizace stavby.

Po získání stavebního povolení bude nutné zajistit různé poměrně nákladné součásti zvonohry jako je vlastní hrací stůl, mechanika zvonohry a automatické hraní. Zvonohra následně bude fungovat podobně jako varhany, jen místo píšťal budou hrát zvony. Hradecká zvonohra tím naváže na tradici souborů královéhradeckých gotických zvonů i na známou historickou zvonkohru v pražské Loretě.




Více informací:

1) https://hradec.rozhlas.cz/vite-ze-hradec-ma-sveho-curajiciho-chlapecka-zvonohra-a-tri-keramicke-svetove-8381660

2) https://www.zdechovsky.eu/aktuality/unikatni-hradecka-zvonohra-zazada-o-staveni-povoleni

3) Transparentní účet: 4862517001/5500
https://www.rb.cz/povinne-zverejnovane-informace/transparentni-ucty?mvcPath=transactions&accountNumber=4862517001&path=transactions

4) https://www.facebook.com/ZvonohraHradecKralove/







Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 17. 12. 2020 19:21
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.