Moldavská dráha by měla získat dotaci 50 milionů | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Moldavská dráha by měla získat dotaci 50 milionů


Krušné hory – Meziresortní hodnotitelská komise doporučila ministerstvu průmyslu a obchodu podpořit 50 milionovou dotací opravu bývalé nádražní budovy v Moldavě. Je to výborná zpráva pro občany Krušnohoří z německé i české strany, protože se tím přiblíží obnovení tzv. Moldavské dráhy, která historicky spojovala Mostecko a Teplicko s významným saským městem Freiberg.

„Z ministerstva nám přišlo oznámení o tom, že klíčová hodnotitelská komise doporučila poskytnout 50 milionovou dotaci na opravu bývalé nádražní budovy v Moldavě, což by u tohoto projektu znamenalo pokrytí 95 % plánovaných výdajů,“ potvrzuje Petr Fišer z Nadačního fondu „Moldavská dráha / Teplický Semmering“.

„Je to skvělá zpráva nejen pro místní historické nadšence a podnikatele, ale i pro celý region. Pokud se podaří Moldavu opět propojit po železnici s německou stranou, přinese opravené nádraží o to větší pracovní možnosti, vyšší příjmy z turismu i celkové obnovení života v oblasti,“ doplňuje Fišer s tím, že podobným způsobem uvažuje i město Freiberg, které rekonstrukci své historické nádražní budovy za stejným účelem již provádí.

Pomohou evropské peníze

Důležitost této zprávy vyzdvihuje i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se společně s německým europoslancem Petrem Jahrem dlouhodobě angažuje v jednáních s německou stranou, kde se hledají možnosti realizace dostavby chybějícího úseku na jejich straně hranice. „To rozhodnutí dává saským úřadům signál, že česká strana dodržuje své sliby. Vzájemně se tak motivujeme k co nejrychlejšímu dotažení celého projektu,“ říká Zdechovský.

Moldavská dráha na české a Freiberská dráha na německé straně Krušných hor tvořily mezi lety 1885 až 1945 jeden celek. Přerušení přeshraničního provozu mělo za následek současnou nedostatečnou udržovanost turisticky atraktivní a technicky unikátní trati. Na německé straně chybí obnovit osm kilometrů železnice. Na české je nutné opravit mosty a tunely tak, aby trasa byla technicky v pořádku a splňovala aktuální normy pro přeshraniční provoz.

„Už zmiňovaná oprava původního nádraží přinese v aktuální obtížné době nové pracovní příležitosti a celkově představuje velmi rozumnou a strategickou investici. Věřím proto, že faktické čerpání dotace už je nyní jen otázkou krátkého času,“ shrnuje závěrem Zdechovský.



Více informací:

https://zdechovsky.eu/aktuality/vrati-se-vlaky-mezi-moldavu-a-holzhau-studie-ma-byt-do-konce-roku







Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 6

Vydáno: 16. 12. 2020 16:13
Kategorie: Doprava
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.