Lidé z Neratovic chtějí změnit komunistické město bez kostela | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Lidé z Neratovic chtějí změnit komunistické město bez kostela


STÁHNOUT návrh kostel Neratovice.jpg (maximální velikost 0,5 MB)

Neratovice - V roce 1957 bylo město Neratovice komunisty záměrně založeno jako město bez kostela. Chtěli dokázat, že to lze. Praxe však prokázala opak. Lidé se zde schází ve velkých počtech i jen pod širým nebem a stavba kostela by tak byla vítanou změnou. Projekt je hotový, k dokončení budou ale potřeba i peníze dárců.

„K církvi se na území farnosti hlásí odhadem 3000 lidí. Na pravidelné nedělní bohoslužby do kostelíků v přilehlých obcích jich pravidelně chodí více než dvě stovky a často musí stát venku,“ říká farář Peter Kováč, který se těší na okamžik, kdy bude moci kázat v novém duchovním a komunitním centru podle návrhu předního českého architekta Zdeňka Fránka. Stavba za zhruba 80 milionů korun se zvoničkou vysokou 22 metrů by mohla zároveň být i unikátní dominantou města, které jinak „zdobí“ spíše jen pozůstatky normalizační architektury.

"Zhruba 17 milionů nám přislíbilo pražské arcibiskupství, 27 milionů dáme dohromady my ve farnosti například prodejem majetku. Chybí ale ještě 36 milionů, které se nyní snažíme sehnat díky fundraisingu, mecenášům a dárcům," doplňuje Petr Kováč s tím, že farnost využije prostory pro rozmanité aktivity. Zázemí kostela následně bude k dispozici pro všechny lidí z okolí. Stavba je totiž ideální pro pořádání koncertů, výstav a svateb. Okolní hřiště a zážitková stezka se mohou stát místem rekreace a setkávání lidí dobré vůle.

„S projektem nového kostela jsem se seznámil nedávno a naprosto mě jeho koncept nadchnul. Vidím zde významný společenský přesah a také to, že to bude i inspirovat mladé v přípravě programu pro ostatní, čímž se budou učit zodpovědnosti, vzájemné ohleduplnosti, pomoci a respektu. Kostel tak přispěje k podpoře zralé občanské společnosti, sociální vnímavosti a prevenci kriminality,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se rozhodl pomoci se sháněním financí a stát se patronem realizace stavby. Dalším z patronů by měl být známý režisér Jiří Strach.



Více informací:

1) http://kostelneratovice.cz/

2) transparentní účet: 5746203309 / 0800 – pohyby na něm lze sledovat zde:
https://www.csas.cz/cs/transparentni-ucty#/000000-5746203309/Rimskokatolicka-cirkev-Neratovice

3) https://www.idnes.cz/praha/zpravy/moderni-kostel-neratovice-rimskokatolicka-cirkev-architekt-franek.A191114_100129_praha-zpravy_chtl








Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 7. 8. 2020 13:15
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.