Zastupitelstvo města Lanškroun jednalo dne 24.06.2009 | Tiskovky.info

Zastupitelstvo města Lanškroun jednalo dne 24.06.2009

Dne 24.06.2009 se sešlo Zastupitelstvo města Lanškroun. Na začátku jednání byl schválen závěrečný účet města za rok 2008. V závěrečném účtu jsou obsaženy údaje o plnění rozpočtu příjmů a výdajů v plném členění dle rozpočtové skladby a o dalších finančních operacích, včetně tvorby a použití fondů v tak podrobném členění a obsahu, aby bylo možné zhodnotit finanční hospodaření územního samosprávného celku a jím zřízených a založených právnických osob. Součástí závěrečného účtu je vyúčtování finančních vztahů ke státnímu rozpočtu, rozpočtům obcí, státním fondům, Národnímu fondu. Závěrečný účet si můžete prostudovat i na oficiálních webových stránkách města www.lanskroun.eu.

Zastupitelstvo vydalo dvě nové obecně závazné vyhlášky. Vyhláška Požární řád obce se aktualizuje z důvodu změn v systému Hasičského záchranného sboru kraje (ohlašovny požárů, vybavení technikou), zohledňuje se zařazení JSDHO Dolní Třešňovec do plošného pokrytí HZS Pardubického kraje pro úkoly ochrany obyvatelstva a humanitární pomoc a dále se doplňuje technika JSDHO zřizovaných městem. Podnět ke změně vyhlášky o pohybu psů na území města vzešel od referentky vykonávající přestupkovou agendu a od městské policie. Stávající znění vyhlášky řešilo volný pohyb psů v části města Lanškroun – Vnitřní Město, Ostrovské Předměstí, Žichlínské Předměstí a z části Dolní Třešňovec pouze na ulici Vančurově, která již částečně zasahuje na k. ú. Dolní Třešňovec. Dosavadní úprava tak znemožňovala řešit přestupky (zejména proti pořádku v územní samosprávě - volný pohyb psů) případně jiné delikty v celé části města Dolní Třešňovec. Přijetím nové vyhlášky došlo k nápravě.
Zastupitelstvu města byl předložen i návrh Pravidel pro prodej bytových jednotek a domů s byty z majetku města Lanškroun, zastupitelstvo návrh schválilo. Mgr. Jan Urban, externí právník města, který pravidla připravil, doporučení k jejich schválení odůvodnil takto: Oproti předcházejícím Pravidlům upravujících prodeje bytů z majetku města Lanškroun z r. 1995 a z r. 2004, podle kterých se prodávalo v tzv. první a druhé „vlně“, jsou navrhovaná pravidla podstatně jednodušší a stručnější. Navrhuje se v nich zcela nový způsob prodeje bytů pro první etapu, a sice prodávat domy s byty nerozdělené na bytové jednotky, které budou nabídnuty výhradně družstvům, jejichž členy budou nájemci daného domu. Tento způsob prodeje v I. etapě by obnášel mnohem jednodušší administrativu při jednotlivých úkonech a ušetření nákladů spojených s prodejem. Nájemci by proto měli být v pravidlech k tomuto způsobu prodeje motivováni stanovením nejvýhodnější kupní ceny. Nájemcům, kteří by se nestali členy družstva, zůstane zachován i nadále nájemní vztah, který nelze ukončit jinak než z důvodů stanovených občanským zákoníkem (ochrana nájemce). Další výhodou způsobu prodeje v I. etapě je skutečnost, že by městu nezůstávaly ve vlastnictví žádné neprodané byty tak, jak tomu je v případě rozdělení bytového domu na bytové jednotky. Pokud nájemce nemá zájem byt odkoupit, zůstává byt ve vlastnictví města a to poté musí přispívat do fondu oprav a údržby.

Drahomíra Lišková
Referentka kanceláře starosty a tajemníka
drahomira.liskova@mulanskroun.cz

Vydáno: 26. 6. 2009 12:44