Víte jak snižovat emise CO2? Můžete vyhrát v soutěži | Tiskovky.info

Víte jak snižovat emise CO2? Můžete vyhrát v soutěži

Pokud máte představu, jak konkrétními opatřeními snižovat v každodenním životě emise nejvýznamnějšího skleníkového plynu CO2, ještě měsíc a půl máte šanci se přihlásit do soutěže „CO2 Vy na to?“, kterou vyhlásily Nadace Partnerství a British Council pod záštitou ministra životního prostředí Martina Bursíka. Smyslem soutěže je navrhnout opatření, která sníží množství emisí CO2 v každodenním životě – v zaměstnání, ve škole nebo doma. Přihlásit se mohou jednotlivci i malé týmy do pěti lidí ve věku 20 - 35 let. Mezi tři nejlepší projekty odborná komise rozdělí částku 150 tisíc korun. Návrhy mohou zájemci zasílat do 29. února 2008.

„Snižování emisí skleníkových plynů není jen úkolem vlád. Ty musí nastavit pravidla a mantinely. Bez aktivity a invence konkrétních lidí má ale jakákoli politika jen omezenou šanci na úspěch,“ říká ministr Bursík. Podobný typ soutěže se u nás objevuje poprvé. Mladí lidé, kteří mají zajímavé nápady na nová řešení, by si tuto příležitost neměli nechat ujít. „Přijímány budou projekty zaměřené na technologická řešení nebo organizační opatření vedoucí k úsporám energií, a tím i ke snížení emisí CO2. Záleží pouze na soutěžících, zda dosáhnou úspor změnou svého chování, organizace práce, dopravy či vytápění. Vyloučeny budou pouze ryze investiční projekty typu zateplení budov,“ upřesňuje Zbyšek Podhrázský z Nadace Partnerství.

British Council, která soutěž iniciovala, se snaží podněcovat diskuzi o klimatických změnách dlouhodobě a na mezinárodní úrovni. „V celoevropském průzkumu provedeném British Council mezi mladými lidmi uvedlo 50 % respondentů, že ekologické otázky a problematika klimatických změn patří k těm, které je nejvíce znepokojují,“ uvedla Jana Hecová z British Council a dodala, že v letošním roce bude zahájena evropská část celosvětového klimatického programu, která ponese název Europe Low Carbon Challenge.

Soutěž je určena mladým lidem ve věku 20–35 let, kteří trvale žijí na území ČR. Odborná komise bude hodnotit především neotřelost řešení, možnost jeho opakování a snadnou realizovatelnost. Své návrhy mohou soutěžící posílat nejpozději do 29. února 2008, přihlášku a více informací naleznou na internetové adrese www.emiseco2.cz. Vyhlášení výsledků se uskuteční 27. března na mezinárodní konferenci o změnách klimatu v Brně. Tři vítězné návrhy si mezi sebe rozdělí 150 tisíc korun, přičemž část bude sloužit na realizaci projektů, část výherci získají jako odměnu.

Kontakt na organizátory:
Zbyšek Podhrázský, Nadace Partnerství, e-mail: zbysek.podhrazsky@nap.cz, tel.: 515 903 129
Jana Hecová, British Council, e-mail: jana.hecova@britishcouncil.cz

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Jakub_Kaspar@env.cz

Vydáno: 14. 1. 2008 10:15
Kategorie: Ostatní
Název zdroje: Ministerstvo životního prostředí (ověřený zdroj [?])
Ministerstvo životního prostředí je ústřední orgán státní správy s kompetencí v ochraně životního prostředí.