V Praze se koná summit V4 | Tiskovky.info

V Praze se koná summit V4

Premiér Petr Nečas hostí předsedy vlády zemí Visegrádské skupiny.

Na summit V4, který se koná v prostorách Senátu Parlamentu ČR, dorazili předsedové vlád Maďarska a Polska Viktor Orbán a Donald Tusk. Oproti původnímu plánu se neúčastní slovenská premiérka Iveta Radičová.

Předsedové vlád jednají především o novém víceletém finančním rámci EU pro roky 2014 - 2020, energetických tématech či aktuální situaci na západním Balkáně, vývoji projektu Východního partnerství a o situaci v eurozóně. Prodiskutují také témata nadcházející Evropské rady.

Premiéři zemí Visegrádské skupiny budou debatovat o možnostech koordinovat vystupování zemí V4 na půdě Evropské unie při projednávání podoby příštího víceletého finančního rámce na období let 2014 až 2020. Těžištěm této diskuse bude především budoucnost kohezní politiky Evropské unie. Silná a efektivní kohezní politika představuje pro Českou republiku v jednáních o podobě budoucího evropského finančního rámce jednu z klíčových priorit. Důraz klade česká vláda také na posilování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, a to především prostřednictvím dokončování vnitřního trhu.

Šéfové vlád Česka, Polska a Maďarska se budou na summitu věnovat také aktuálním otázkám energetiky, především propojování energetické infrastruktury a jeho dalších možnostech v rámci zemí V4 i celé Evropy. Rozhovory se ale dotknou i problematiky elektrické energie. Premiéři budou hovořit také o budoucnosti jaderné energetiky a o dopadech nedávného rozhodnutí Německa odstoupit od provozu jaderných elektráren.

Na okraj setkání státníků zemí Visegrádské skupiny bude slavnostně podepsána smlouva o založení Platformy evropské paměti a svědomí. Jedná se o projekt propojení institucí a organizací, které se zabývají problematikou studia a vyrovnávání se s totalitní minulostí. Platforma umožní užší a efektivnější spolupráci těchto institucí.

Podpis memoranda Platformy se uskuteční v rámci setkání předsedů vlád zemí V4 v Lichtenštejnském paláci. Kromě těchto státníků se slavnostní akce podpisu zakladatelské smlouvy mezinárodního sdružení zúčastní také hlavní představitelé příslušných institucí a organizací, a to jak ze zemí Visegrádské skupiny, tak i dalších posttotalitních států, a dalších evropských zemí.

Jan Osúch
tiskový mluvčí vlády
osuch.jan@vlada.cz

Vydáno: 14. 10. 2011 12:35
Kategorie: Politika
Název zdroje: Úřad vlády ČR (ověřený zdroj [?])
Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů.