U příležitosti Mezinárodního dne vzdělání míří do škol EKOkalendář | Tiskovky.info

U příležitosti Mezinárodního dne vzdělání míří do škol EKOkalendář

STÁHNOUT amosEkokalendar.jpg (maximální velikost 0,5 MB)

24. ledna, který je Mezinárodním dnem vzdělání, představuje spolek Ukliďme Česko ve spolupráci s provozovatelem školních vzdělávacích infocenter Ámos vision nový projekt EKOkalendář. Jeho cílem je přispět k povědomí o více než 150 ekologických mezinárodních dnech a svátcích, které nás mohou inspirovat k tomu, abychom změnili své chování a začali žít odpovědněji.

Vzdělání je klíčem k udržitelnému rozvoji

Když mezinárodní společenství v září 2015 přijalo Agendu pro udržitelný rozvoj 2030, uznalo, že vzdělání je nezbytné pro úspěch všech 17 jeho cílů. Cílem udržitelného rozvoje 4 je zejména do roku 2030 „zajistit inkluzivní a spravedlivé kvalitní vzdělávání a podporovat příležitosti celoživotního učení pro všechny". Od roku 2018 proto OSN spolu s UNESCO prostřednictvím oslav Mezinárodního dne vzdělání upozorňují na důležitost vzdělání (a jeho přístupnosti pro všechny) k podpoře světového míru a trvale udržitelného rozvoje.

EKOkalendář jako vzdělávací nástroj o ekologických svátcích

Mezinárodní den vzdělávání je také ideální příležitostí, jak upozornit na dalších více než 150 mezinárodních dnů a svátků, které se věnují ochraně životního prostředí a ohrožených druhů. Ty jsou od počátku letošního roku uceleně dostupné díky projektu www.EKOkalendar.cz z dílny brněnského spolku Ukliďme Česko, známého především jako pořadatele dobrovolnických úklidových akcí.

„Ekologické svátky jsou důležité, protože nám pomáhají uvědomit si naši zodpovědnost za životní prostředí a připomínají nám, že máme povinnost chránit prostředí a přírodní zdroje pro příští generace. Slavení ekologických svátků je skvělou příležitostí k osvětě a vzdělávání o těchto tématech. Mohou nás také inspirovat k tomu, abychom změnili své chování a začali žít odpovědněji. Proto jsme do EKOkalendáře zahrnuli i 365 EKOtipů na každý den, jako inspiraci ke konkrétním krokům, které může každý pro ochranu životního prostředí, ale i pro sebe a svoji peněženku, udělat," říká Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko.

Praktický nástroj pro školy díky infocentrům ÁMOS vision

U příležitosti Mezinárodního dne vzdělání vznikla upravená verze EKOkalendáře zakomponovaná do školních vzdělávacích infocenter Ámos vision, které využívá přes 300 základních a středních škol po celé ČR. Studenti díky tomu získají v průběhu celého letošního roku informace a znalosti potřebné nejen k podpoře udržitelného rozvoje a trvale udržitelného způsobu života, ale také o podpoře kultury míru a nenásilí nebo globálního občanství. „Součástí společného vzdělávacího projektu jsou upravené EKOtipy pro školní mládež, které budou dostupné v Ámoskách od druhého pololetí. Školáci na základních i středních školách se mohou těšit také na znalostní kvízy s tematikou ekologie a oběhového hospodářství. Bereme to jako náš příspěvek k Mezinárodnímu dni vzdělávání a jsme rádi, že jsme mohli podpořit dobrou věc," dodává Richard Prajsler za provozovatele sítě školních infocenter Ámos vision, který je patronem Mezinárodního dne vzdělání.

Radek Janoušek
Předseda
radek@uklidmecesko.cz

Vydáno: 23. 1. 2023 11:14