Rozvodový průmysl nás stojí 4 miliardy korun ročně | Tiskovky.info

Rozvodový průmysl nás stojí 4 miliardy korun ročně

České občany a státní pokladnu přijdou náklady spojené s rozvody a spory o děti každý rok odhadem na 4 miliardy korun. Patří mezi ně například platy soudkyň a další náklady soudů, platy a náklady tzv. sociálek (OSPOD), odměny hrazené advokátům, odměny znalcům určeným soudy, ale i ušlý výdělek manželů za dobu, kterou musejí věnovat soudním řízením.

Subjekty, které jsou takto financovány z rozvodových sporů a soudních řízení o výchovu dětí, bývají proto souhrnně označovány jako „rozvodový průmysl“.

Každý rok se u nás rozvádí přibližně 30 000 párů. Ty procházejí někdy jednoduššími, někdy složitějšími spory o majetek a o výchovu dětí. Zatímco německá tzv. cochemská praxe vede rodiče k dohodě, která zachová dětem péči obou z nich, naše soudy většinou stavějí rodiče proti sobě. Obvykle pouze jeden z nich nakonec získá výlučnou péči o děti.

Samostatnou kapitolou jsou falešná obvinění z domácího násilí nebo zneužívání dětí, která se někdy stávají součástí takového rozvodového boje. Mnoho finančních prostředků pak pohltí organizace napojené na tuto problematiku.

Pouze v Praze existuje 177 organizací zabývajících se zcela nebo zčásti domácím násilím, s odhadovaným rozpočtem několika set milionů korun ročně. V roce 2010 zde přitom bylo z důvodu hrozícího násilí vykázáno z domu či bytu 104 osob. Na každou vykázanou osobu tedy připadají skoro dvě organizace zabývající se domácím násilím.

Aleš Hodina
provozovatel
info@stridavka.cz

Vydáno: 17. 11. 2011 19:51