Projekt ÚP v Plzni vrací lidi z Plzeňska na trh práce | Tiskovky.info

Projekt ÚP v Plzni vrací lidi z Plzeňska na trh práce

Úřad práce v Plzni vytvořil projekt na pomoc lidem, kteří se obtížně prosazují na trhu práce. Realizátorem tohoto projektu je společnost S-COMP. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Je určen nezaměstnaným, zájemcům o zaměstnání, ale i osobám ohroženým ztrátou zaměstnání. Pod názvem Najdi si práci v Plzeňském kraji 2 nabízí individuální podporu a poradenství doplněné širokou nabídku kurzů a tréninků, které zvýší motivaci a profesní připravenost účastníků přijmout práci. Projekt skončí v srpnu 2008.

Podobný projekt financovaný z Evropského sociálního fondu již společnost S-COMP v Plzeňském kraji dokončuje. Do projektu s názvem Návrat do práce v Plzeňském kraji loni vstoupilo 637 zájemců a výsledkem je zatím 190 lidí zaměstnaných na pracovní poměr nebo OSVČ.

„Máme zkušenosti nejen z Plzeňského kraje, ale i z Prahy, Libereckého či Karlovarského kraje, kde realizujeme ve spolupráci s úřady práce podobné aktivity,“ říká manažer projektu David Záhora. „Také na Plzeňsku budeme detailně zjišťovat situaci na trhu práce a požadavky zdejších zaměstnavatelů.“

Plzeňský projekt má preventivní charakter – jeho účelem je předcházet dlouhodobé nezaměstnanosti a napomáhat zvýšení zaměstnatelnosti cílových skupin. Má dodat cílovým skupinám takové znalosti, schopnosti a předpoklady, které jim umožní být atraktivnějšími pro možné zaměstnavatele.

Efektivnost projektu je založena na poradenství a individuálním přístupu, který vede k pojmenování problémů účastníků. Uchazeči získají motivaci pro vyřešení těchto problémů a zejména budou mít přístup ke vzdělání, což napomůže jejich uplatnění na trhu práce. Hlavní náplní je proto široká nabídka kurzů a tréninků pro rekvalifikaci, případně zvýšení profesní kvalifikace.

Účastníci mohou využít konzultace psychologa, díky kterým si uvědomí možnosti na trhu práce. Cílem konzultací je i zlepšení sociálních a komunikačních dovedností, podpora sebevědomí a sebeprezentace. V rámci těchto neprofesních školení získají rovněž základní dovednosti v oblasti informačních technologií – ovládání počítače a zařízení s ním spojených.

David Záhora
projektový manažer
zahora@scomp.cz

Vydáno: 1. 2. 2008 11:20
Kategorie: Personalistika
Název zdroje: S-COMP Centre CZ s.r.o. (ověřený zdroj [?])
Společnost S-COMP Centre CZ s.r.o se řadí k předním dodavatelům služeb v oblasti informačních služeb a vzdělávání v České republice. Byla založena v roce 1991 a dnes má celorepublikovou působnost se zastoupením v Praze, Plzni, Karlových Varech a Liberci, kde také probíhají vzdělávací projekty spolufinancované Evropským sociálním fondem.