Prodej zahraničních pobytů s vlastní dopravou roste | Tiskovky.info

Prodej zahraničních pobytů s vlastní dopravou roste

Veškeré ekonomické hrozby a obavy se nevyplnily! Alespoň co se týče prodeje zahraničních dovolených s vlastní dopravou. Jak uvedla společnost Region, provozující cestovní kancelář Régio, dopadne letošní sezona, co se týče zahraničí, v zelených číslech.

CK Régio se od listopadu 2009, do té doby víceméně okrajově, naplno věnuje kromě domácímu cestovnímu ruchu také zprostředkování zahraničních pobytů s vlastní dopravou, tzv. pasivnímu cestovnímu ruchu. Na svých webových stránkách www.hory365.cz, www.dovolena365.cz a www.chata.cz má kontrahované kapacity v Rakousku, Itálii, Maďarsku, Chorvatsku a na Slovensku. Ve srovnání s rokem 2010 došlo letos k potěšujícímu nárustu prodeje pobytů v zahraničí o 141 % (stav k 19.9.2011). Největší zásluhu na nárustu má Itálie s 30,5 %. Následuje shodně Rakousko a Maďarsko po 25 % a pak Chorvatsko 19,5 %. (pozn. Slovensko nebylo do statistik započítáno.)

Jak dokazují prodeje, Maďarsko je u klientů stále více populární, což potvrdil i ředitel maďarské turistické centrály András Szirányi na zářijovém maďarském workshopu v Brně. Ze všech čtyř zemí zde vyjde dovolená také nejpříznivěji (průměrná cena obchodu lehce přesahuje hranici 9 tis. Kč, kdežto u Itálie je to průměrně 17,5 tis. Kč). Trochu zklamáním je prodej letních dovolených v Rakousku. Pobyt u křišťálově čistého jezera je stále ve stínu dovolených u moře, alespoň co se týče českých klientů a zřejmě tak tomu bude i v budoucnu.

Když to porovnáme s trendem ostatních cestovních kanceláří v ČR, v létě celkově dominuje poptávka po pobytech u moře v Itálii a Chorvatsku s vlastní dopravou. Nejvíce jsou preferovány severní oblasti zemí, které jsou ve vzdálenosti do 800 km (v Itálii Veneto a v Chorvatsku Istrie nebo Severní Dalmácie). V zimě pak dominuje lyžování v Itálii a Rakousku.

Co se týče statistik, celková čísla nejsou nepřekonatelná, protože stále převažuje poptávka nad nabídkou. Jistě tedy stojí za zamyšlení, jakým směrem a s jakou strategií se ubírat v budoucnu.

Bc. Roman Šikuta
jednatel, ředitel CK
sikuta@chata.cz

Vydáno: 23. 9. 2011 16:14