Prodej nových bytů v Praze meziročně vzrostl o 17 %, nejvíce se prodalo v Praze 9 | Tiskovky.info

13.04.2011, Praha – Celkem 781 nových bytů se v Praze prodalo během prvního čtvrtletí letošního roku v projektech s 50 a více byty. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy se prodalo celkem 666 nových bytů, jde o nárůst o více než 17 %. Vyplývá to z poslední analýzy rezidenčního trhu, kterou zveřejnila developerská společnost EKOSPOL.

Celkem se v Praze v projektech s 50 a více byty aktuálně nabízí 7399 nových bytů k prodeji. Suma zahrnuje všechny dokončené byty a byty ve fázi prodeje nebo probíhající výstavby. Celkem 781 prodaných bytu tedy znamená, že se během prvního čtvrtletí prodalo lehce přes 10 % celkové nabídky.

Trh i nadále poroste, hlavní nápor přijde koncem léta a na podzim
Podle Evžena Korce, generálního ředitele a předsedy představenstva EKOSPOL, ale očekávaný nápor poptávky tlačený zvýšením dolní sazby DPH zatím ještě nepřišel. „Z hlediska celkových prodejů se jedná zatím o nejlepší čtvrtletí od poloviny roku 2008. Velmi pozitivní je, že celkové prodeje již dva roky každé čtvrtletí rostou,“ říká Evžen Korec a dodává: „Výrazný růst očekáváme i nadále. Největší nápor poptávky přijde koncem léta a především na podzim, jak se bude blížit rozhodné datum pro zvýšení dolní sazby DPH,“ předpovídá Korec.

Nejvíce bytů se v období 1.1.2011 – 31.03.2011 prodalo v městské obvodě Praha 9, kde našlo své majitele celkem 220 nových bytů. Na druhém místě skončila Praha 10 se 163 byty a na třetím Praha 5 se 157 byty. Velkou čtyřku doplňuje ještě Praha 4 s celkovým prodejem 121 bytů.

Z hlediska celkové nabídky nových bytů k 31.03.2011 vévodí metropoli Praha 9 s 1821 byty, na druhém místě Praha 5 s 1538 byty a na třetím Praha 10 s nabídkou 1248 nových bytů.

Neprodejných ležáků ubývá
Z celkem 781 prodaných bytů se jich 471 – tedy přes 60 % - prodalo v projektech ve fázi probíhající výstavby nebo dokonce ještě před jejím započetím. Zbylých 310 bytů se pak prodalo v již dokončených projektech. Zásoba dokončených neprodaných bytů, tzv. ležáků, se díky tomu snížila na 2034 bytů.

Celkový počet dokončených neprodaných bytů tak klesá již tři kvartály za sebou. Ještě na konci třetího čtvrtletí loňského roku jich bylo v Praze celkem 2519. Ke konci loňského roku pak jejich počet poklesl na 2276.

Především u bytů v centru, v městských částech Praha 1-3 a Praha 7, platilo, že pokud se vůbec nějaké byty prodaly, pak takřka všechny byly právě v dokončených projektech. Naopak v hlavních rozvojových lokalitách dominují především byty ve výstavbě nebo dokonce ještě „na papíře“. „Platí, že se prodaly především ty byty, u nichž developeři konečně dostali rozum a zlevnili. Byty za ceny nastavené před dvěma roky si dnes prostě nikdo nekoupí, zvlášť pokud na trhu existuje dostatek bytů v nových projektech, které jsou o 15 a více procent levnější. Další prodej dokončených bytů je jen otázkou jejich dalšího zlevnění,“ uzavírá Korec, jehož EKOSPOL má jako jediný z velkých developerů všechny dokončené byty vyprodány.

Analytici společnosti EKOSPOL a.s. pravidelně monitorují prodejnost všech developerských projektů s 50 a více byty v katastrálním území Prahy. Sledují pouze nové developerské projekty, nikoli rekonstrukce a nástavby na stávajících nemovitostech. Při sběru dat využívají výhradně veřejně přístupná data – webové stránky developerských společností, ceníky developerských projektů, konkrétní citace developerských společností v médiích apod. Za prodaný byt je považován byt označený jako prodaný a oficiálně stažený z nabídky developera. Pokud se do nabídky v budoucím období vrátí, vrátí se také do databáze EKOSPOL a.s.

Milan Jankovský
PR & marketing
marketing.2@ekospol.cz
www.ekospol.cz/?utm_source=tiskovky
233372021

Vydáno: 13. 4. 2011 18:28
Kategorie: Reality
Název zdroje: EKOSPOL a.s. (ověřený zdroj [?])
Prodáváme nejlevnější nové byty po celé Praze! 1+kk za 1,4 mil., 2+kk za 1,9 mil., 3+kk za 2,7 mil. Kč! Výrazné slevy na byty v Kyjích, Uhříněvsi, Písnici, Měcholupech a Vinoři. 19 let na špičce trhu, 8 000 klientů. Stavíme výhradně z vlastních finančních prostředků - 100% jistota dokončení stavby!