Panelová diskuze Jak rozhýbat sociální podnikání v Moravskoslezském kraji překvapila velkou účastí | Tiskovky.info

Nová ekonomika, o.p.s., ve spolupráci s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje, Výborem pro regiony Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, Diakonickým institutem a Centrem sociálního podnikání při FVP SU v Opavě, uspořádala dne 30. března 2011 panelovou diskuzi na téma „Jak rozhýbat sociální podnikání v Moravskoslezském kraji". Akce proběhla pod záštitou hejtmana kraje pana Jaroslava Palase. Setkání proběhlo za účasti téměř 80 zástupců státních i nestátních organizací a bylo pořádáno v rámci Tematické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA. Jednalo se již v pořadí o 7. panelovou diskuzi s tím, že zájem o účast byl v Moravskoslezském kraji 2-3 větší v ostatních krajích.

Panelová diskuze, která se konala v budově Krajského úřadu v Ostravě, se zaměřila především na témata jak konkrétně může sociální podnikání přispět k rozvoji regionu, co bude potřeba udělat pro rozvoj těchto podnikatelských aktivit, jaká existuje v současné době podpora ze strany státu a dalších institucí. V rámci panelové diskuze se představili zástupci dvou úspěšných sociálních podniků v Moravskoslezském kraji, kteří zaměstnávají osoby se zdravotním znevýhodněním.

Sociální podnik Gerlich Odry s.r.o., na akci představil pan Zdenek Mateiciuc, hovořil o historii tohoto podniku, jeho vývoji a postupném rozšiřování výroby. V současné době firma zaměstnává 35 pracovníků, z toho 75 % lidí se zdravotními problémy/se zdravotním postižením. Firma se zabývá výrobou dřevěných dětských hraček, loutkových divadel, dětských hřišť, ale i zakázkovou výrobou nábytku do domácností a na zahrady. Publikum si pan Mateiciuc získal především svojí upřímností, přirozeností, ale i nemalými podnikatelskými zkušenostmi. Kromě toho, že hovořil o svých úspěších, zmínil také problémy, které s sebou tento typ podnikání nese. Své vystoupení však zakončil pozitivně: „Vždyť to děláme to pro ty lidi a to je nejdůležitější, to rozhodně smysl má…“

Neméně kladný ohlas u publika sklidil i výstup paní Dolores Czudkové, která představila sociální podniky Ergon chráněná dílna a Clear Servis s.r.o. Ergon chráněná dílna funguje samostatně od roku 2004 a v současnosti zaměstnává 140 osob se zdravotním postižením a disponuje majetkem v hodnotě 100 miliónů korun. Z uvedeného vyplývá, že od svého založení ušel tento podnik velký kus cesty a v současné době jej lze bezesporu zařadit mezi úspěšné hráče na tomto poli. Paní Czudková pak přítomným doporučila, aby v začátcích svých podnikatelských aktivit hledali oporu v silných a zkušených partnerech. S ohledem na uvedené výsledky je jasné, že v případě chráněné dílny Ergon se tato taktika více než vyplatila. Clear Servis o.p.s. je sociální podnik, který poskytuje služby v oblasti praní, žehlení a oprav prádla, a na svůj start obdržel podporu ze strukturálních fondů. V současné době zaměstnává 5 osob se zdravotním postižením.

Došlo také na představení dvou výzev ze strukturálních fondů určených na založení sociálního podniku, z nichž je možné rozjezd podobných podniků financovat.

Zájemci o založení sociálního podniku a o prosazování sociálního podnikání v Moravskoslezském kraji měli možnost zúčastnit se skupinové konzultace s panelisty, kteří jsou předními odborníky na sociální podnikání. V diskusi vystoupili Petra Francová z Nové ekonomiky, Vojtěch Miler ze SČMVD, Marek Jetmar z Vysoké školy ekonomické a Svatava Škantová z MPSV z oddělení realizace programů - sociální integrace a služby.

Činnost Tematické sítě pro rozvoj sociální ekonomiky TESSEA je financovaná prostřednictvím stejnojmenného projektu z prostředků Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Státního rozpočtu ČR.

Další informace o TESSEA:
Nová ekonomika, o.p.s.
Daniela Urbancová, koordinátorka projektu
e-mail: daniela.urbancova@nova-ekonomika.cz
Web: www.socialni-ekonomika.cz

Gabriela Kurková
Mainstreanig
gabriela.kurkova@nova-ekonomika.cz
www.socialni-ekonomika.cz

Vydáno: 3. 4. 2011 16:39
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Nová ekonomika, o.p.s. (ověřený zdroj [?])
Nová ekonomika byla založena za účelem iniciovat progresivní změny v oblasti ekonomické, enviromentální a sociální. Tento účel naplňuje prostřednictvím hledání a prosazování inovativních ekonomických nástrojů s pozitivními etickými a sociálními dopady. Jde o propagaci ekonomiky, která podporuje pozitivní trendy ve společnosti a napomáhá společenským změnám. Nová ekonomika vyhledává ekonomické modely a přístupy, které sledují sociální a ekologické cíle a zároveň vytvářejí zisk.