Očkování proti žloutence typu A | Tiskovky.info

Očkování proti žloutence typu A

Nákaze žloutenkou se lze bránit i očkováním

Riziku nákazy žloutenkou se lze bránit zvýšenou pozorností věnovanou základním hygienickým návykům, ale nejúčinnější ochranou je včasná aktivní imunizace -očkování. K základní ochraně stačí 1 dávka, kterou je však vhodné k posílení imunity po několika měsících opakovat. Počet doporučených dávek se ale pohybuje od jedné do tří, v závislosti na typu vakcíny. Očkuje se do ramenního svalu a ochrana u dětí i dospělých vydrží po dobu 5-10 let. Proti žloutence je možné očkovat děti již ve věku 2 let.
Očkování proti virové hepatitidě nepatří mezi očkování hrazená z veřejného zdravotního pojištění, cena 1 dávky vakcíny se pohybuje od 900 do – 1400 Kč v závislosti na typu vakcíny. Na očkování proti žloutence typu A, B a AB však přispívají některé zdravotní pojišťovny. Například pojištěnci Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE mohou na očkování čerpat příspěvek ve výši až 900 Kč. Stačí předložit očkovací průkaz a doklad o zaplacení očkovací látky.
Informace o očkování proti žloutence vám podá dětský či praktický lékař, příp. hygienická stanice. Žloutenka se nejprve projevuje obdobně jako chřipka, po několika dnech se přidají zažívací obtíže a nakonec dochází ke žloutnutí kůže a bělma očí. U malých dětí však může probíhat bez příznaků.

Zuzana Brávníková
zuzana.bravnikova@zpma.cz

Vydáno: 23. 9. 2008 8:01
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví