Nové jízdní řády vlaků už znají v zahraničí, české weby zatím spí | Tiskovky.info

Nové jízdní řády vlaků už znají v zahraničí, české weby zatím spí

„České dráhy i celá řada dalších dopravců v České republice nabízí prodej jízdních dokladů i rezervací nejméně s dvouměsíčním předstihem, ale cestující u nás nemají možnost žádného ověření, jestli konkrétní spoj od nového jízdního řádu vůbec pojede,“ komentuje situaci k zavádění nového jízdního řádu prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

Nový jízdní řád 2011/2012 začne platit od 11. prosince a s ním vstoupí v platnost celá řada změn. Bude pozměněna časová poloha vlakových spojů v dálkové i regionální dopravě, jinak pojedou autobusové linky a drobné úpravy jízdních řádů mohou nastat i u některých městských dopravních podniků.

„Největším paradoxem je to, že tyto informace jsou již dostupné na zahraničních internetových serverech rakouských1 i německých drah2, kde lze spojení vyhledat on-line, ale český IDOS3, Správa železniční dopravní cesty4 ani České dráhy5 zatím nejsou schopny cestující informovat, jak vlaky od dvanáctého prosince pojedou,“ dodává Vyka.
„Nejenže cestující neví, že by informace o spojích mohli najít v zahraničí, ale na zahraničních serverech jsou samozřejmě dostupné jen v němčině nebo angličtině, což může být zejména pro starší cestující hendikep,“ doplňuje Miloslav Zítka, člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě.
V České republice se cestující zatím mohou po složitém hledání na internetu dopátrat jízdních řádů pouze ve formátu PDF, a to jen v některých krajích. Takovým příkladem je Plzeňský kraj, který zveřejnil na webu svého koordinátora veřejné dopravy finální podobu jízdního řádu 2011/20126. Ale například na webu Moravskoslezského kraje je pouze návrh jízdního řádu aktualizovaného ke dni 10.10.20117, z něhož ale není zcela jasné, zda-li se už jedná o konečnou podobu jízdního řádu. Naopak na webu Ústeckého kraje si cestující mohou pouze přečíst červeným písmem následující text: „Vážení cestující, v současnosti čekáme na oficiální doručení jízdních řádů z poslední aktualizace“8.
„Dnes už mají cestující možnost zakoupení jízdenky v předprodeji na Štedrý den, ale v Česku zatím ještě stále nevíme, jak vlaky pojedou. Tuto situaci nelze popsat jinak, než že český úředník opět zaspal, “ uzavírá Vyka.

Kontakty:
Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě tel.: 737 131 290
Miloslav Zítka, člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě tel.: 607 992 873

Příloha tiskové zprávy

Odkazy na české i zahraniční weby s jízdními řády:

Rakousko – elektronický jízdní řád SCOTTY,
na webu on-line: http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/en
Plně funkční vyhledávač spojení, najde spoje v celé řadě evropských států, včetně ČR, u nalezených spojení od 11. prosince je uvedena poznámka, že se již jedná o nový jízdní řád „Fahrplan 2012“, ve kterém ještě mohou nastat drobné změny.
Německo – elektronický jízdní řád Deutsche Bahn,
na webu on-line: http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2.exe/en
Plně funkční vyhledávač, který vyhledá spojení ve většině evropských států (včetně České republiky) i 11. prosince 2011 a dále.

Na českých webech se prakticky nikde není možné dopátrat, jak vlaky dle nového jízdního řádu 2011/2012 od 11. prosince pojedou!

Elektronický jízdní řád IDOS
na webu on-line: http://jizdnirady.idnes.cz/vlaky/spojeni/
Zde přes kliknutí na kalendář ani nelze zadat vzdálenější datum než 10. 12. 2011, v případě „násilného“ zadání datumu z klávesnice se místo vyhledaného spojení objeví hláška: „Datum mimo přípustný rozsah“.
Elektronický jízdní řád Českých drah,
na webu on-line: http://www.cd.cz/spojeni/
Vzdálenější datum než 10. 12. 2011 lze zadat, ale výsledek hledání zobrazí spojení pro aktuální (dnešní) datum s poznámkou „Platnost jízdního řádu: 12.12.2010 - 10.12.2011“.
Tabulkové jízdní řády na webu Českých drah ve formátu PDF,
zde on-line: http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/-3546/
Traťové jízdní řády pro jednotlivé železniční tratě dle platnosti jízdního řádu od 12. prosince 2010 do 10. prosince 2011, včetně zahrnutých aktualizací obou změn.
Tabulkové jízdní řády na webu Správy železniční dopravní cesty ve formátu PDF,
zde on-line: http://www.szdc.cz/provozovani-drahy/knizni-jizdni-rady-120611.html
Ani na webu státní organizace Správy železniční dopravní cesty, která je od prosince 2008 za vydávání jízdních řádů zodpovědná, nejsou k dispozici nové jízdní řády 2011/2012. Cestující se mohou podívat, stejně jako na webu ČD pouze do aktuálních traťových jízdních řádů aktualizovaných po 2. změně, která začala platit 12. června 2011.
Pravděpodobně jedinou výjimkou v ČR je Plzeňský kraj, který zveřejnil konečný návrh jízdních řádů, na webu on-line: http://idp.plzensky-kraj.cz/?cid=42573

Miloslav Zítka
člen prezídia
mzitka@centrum.cz

Vydáno: 25. 10. 2011 19:26
Kategorie: Doprava
Název zdroje: Svaz cestujících ve veřejné dopravě (ověřený zdroj [?])
Občanské sdružení Svaz cestujících ve veřejné dopravě.