Memorial Air Show zaplní slavné letouny! | Tiskovky.info

Memorial Air Show zaplní slavné letouny!

Ve dnech 27. a 28. června 2009 se na roudnickém letišti uskuteční pod záštitou premiéra vlády ČR Jana Fischera desátý ročník Memorial Air Show.

Obsahovou náplní 10. ročníku je naplnění motta:

PŘEDSEDNICTVÍ ČR EU, UVOLNĚNÍ EVROPSKÉHO NEBE PRO SPORTOVNÍ LÉTÁNÍ A 100 LET AEROKLUBU ČR.

Návštěvníkům se již tradičně představí historické stroje z 2. světové války, letadla naší armády, sportovní letadla a akrobatické speciály a nebudou chybět ani vystoupení parašutistů. A tak diváci na roudnickém nebi spatří slavné letouny Spitfire, Mustang, Vampire, Yak-3, A26-Invader, Bücker Jungmeister, Jas 39 Gripen, Airbus A-319, An-26, L-39 Albatros, L-59 ALCA, vrtulníky Mi-24, Mi-171, R-22 a R44, akrobatické speciály L-50 a Su-31, nejlepší akrobatickou skupinu na světě RedBull Aerobatic Team, vrcholnou akrobacii na větroni, seskoky parašutistů v mnoha disciplínách a další vystoupení.
Tato akce má již tradičně velký společenský význam, proto v programu Memorial Air Show je i naplnění motta vztaženého k volnému evropskému nebi. 27.června je v odpoledním programu zařazeno předání štafetového kolíku této myšlenky nově předsedající zemi v rámci předání předsednictví EU. A to s poselstvím a přáním, aby se této zemi podařilo tuto myšlenku dovést do konečného cíle. Tímto cílem je jednotné evropské nebe pro sportovní létání, to je schengenské nebe bez hranic. Na tomto slavnostním ceremoniálu předá zástupce vlády ČR symbol poselství zástupci Švédského království.
Program MAS 2009 je v sobotu i v neděli vždy od 11 do 18 hodin. Parkoviště je přímo na letišti a zajištěna je i kyvadlová doprava od vlakového nádraží.

Vlastimil Dvořák,
prezident Aeroklubu Roudnice nad Labem

Eva Maixnerová
PR manažerka