Krize? Lidé nakupující knihy ji nepociťují | Tiskovky.info

Krize? Lidé nakupující knihy ji nepociťují

Lidé, kteří jsou zvyklí nakupovat knihy, nepociťují, že by letos jejich peněženky trápila hospodářská krize. Nejčastěji za knihy pod stromečkem utratí do dvou tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými zákazníky uskutečnil knihkupecký řetězec Kanzelsberger.

Na otázku, zda v důsledku krize budou letos k Vánocům utrácet méně za knihy, kladně odpovědělo jen osmnáct procent respondentů.

Do dvou tisíc korun hodlá za knížky utratit 41 procent respondentů, alespoň tisícovku vydá za knižní dárky dalších 35 procent dotázaných. Desetina dotázaných utratí za knížky do pěti tisíc korun a stejný je i podíl lidí, kteří dají za knihy do pěti set korun.

Jaký knižní žánr má Ježíšek nejraději? Nejčastěji je pod stromečkem beletrie (78 % dotázaných), dětské knížky (56 %) a trochu překvapivě odborné knihy (41 %). Dalším hitem jsou encyklopedie (38 %), výpravné obrazové publikace (26 %) a pro čtrnáct procent respondentů je jasnou volbou pěkná kuchařka.

Jasným hitem letošních Vánoc je sága Twilight, kterou uvedlo zhruba sedm procent respondentů. Statisticky bezvýznamnou kuriozitou je, že pouze jeden z dotázaných uvedl, že jindy než o Vánocích knihy nenakupuje.

Průzkum probíhal ve dnech 4. až 8. prosince prostřednictvím aplikace serveru vyplňto.cz; průzkumu se zúčastnilo 391 respondentů. „Výsledky nelze vztahovat na celou českou populaci, nicméně jde o odpovědi lidí zvyklých knihy nakupovat pravidelně,“ komentuje výsledky Zdeněk Fekar z firemního marketingu. „Vlastně to ani není překvapivé, víme, že spousty lidí považují knihu za vkusný a elegantní dárek, navíc představující trvalou hodnotu. Pro řadu z nás prostě kniha patří k životnímu stylu, krize nekrize,“ dodává Fekar.

Dotazník byl neveřejný, o jeho vyplnění jsme požádali sedm tisíc stálých zákazníků knihkupectví Kanzelsberger a zhruba osm set našich fanoušků na Facebooku.

Firma Kanzelsberger byla založena v roce 1990. Se svými 39 obchody ve 29 městech republiky je největším knihkupeckým řetězcem se zhruba desetiprocentním tržním podílem. Věrnostní program najdete na adrese www.klub-kanzelsberger.cz.

Zdeněk Fekar
marketing & public relations
zfekar@kanzelsberger.cz
(+420)607990241