Informační a komunikační technologie hrají klíčovou roli při uskutečňování trvale udržitelného rozvoje | Tiskovky.info

Vysokorychlostní připojení bude hrát klíčovou roli při řešení globálních problémů dneška, jakými jsou např. chudoba, klimatické změny a ekonomická krize. Rok 2010 značí desetileté výročí dokumentu Rozvojové cíle milénia. „Ve zbývajících 5 letech tohoto plánu bude odvětví informačních a komunikačních technologií hrát ústřední roli v boji s chudobou a klimatickými změnami a při urychlení ekonomického oživení,“ prohlásil Hans Vestberg, generální ředitel společnosti Ericsson (NASDAQ:ERIC).
Jako jeden z pořadatelů konference Stav planety organizace Earth Institute, která se konala v New Yorku, Vestberg vyzdvihl jedinečnou úlohu telekomunikací z důvodu jejich dopadu na všechny rozvojové cíle milénia.
„Přístup k mobilním komunikacím je nutnou podmínkou přerušení bludného kruhu chudoby v rozvojových zemích. Správné nástroje mohou lidem pomoci zbavit se chudoby a dosáhnout rozvojových cílů milénia,“ uvedl Hans Vestberg. Přístup k mobilní komunikaci dokáže život lidí podstatně změnit. Dnes využívá mobilní komunikaci 4,6 miliardy lidí, za pět let to zřejmě bude 7 miliard uživatelů,“ prohlásil Vestberg.
Dále podotkl, že je nutné úspěšně využít vzniklého potenciálu – „je nezbytné rozšiřovat působnost“ – a že bude nutné zapojit řadu různých odvětví a mezinárodních organizací.
V souvislosti s rolí telekomunikací při urychlení ekonomického oživení Vestberg upozornil na skutečnost, že si vlády zemí v různých částech planety stále více uvědomují význam investic do infrastruktury při nápravě důsledků finanční krize a že mobilní operátoři, kteří do infrastruktury tradičně investují značné prostředky, mohou k těmto snahám vlád významně přispět.
Na závěr Hans Vestberg dodal, že „ekonomický růst nemusí být v rozporu s ochranou životního prostředí. Naopak, investice do vysokorychlostního připojení pomohou stimulovat rozvoj obou oblastí a zahájit novou éru ekologicky šetrného hospodářství. Vysokorychlostní připojení bude nezbytnou podmínkou hospodářství 21. století vyznačujícího se nízkými emisemi uhlíku a povede k rozvoji služeb, jako např. chytré rozvodné sítě, inteligentní doprava nebo zdravotní péče prostřednictvím internetu – všechny tyto oblasti významně přispějí ke snižování produkce CO2.“
Letošní globální debata vedená mezi New Yorkem a dalšími čtyřmi metropolemi (Peking, Nairobi, Dilí a Londýn) byla umožněna díky videokonferenčnímu řešení společnosti Ericsson. Společnost Ericsson předpovídá, že v budoucnosti bude videokomunikace dostupná kdekoliv a kdykoliv a že každý z nás bude mít možnost zapojit se do celosvětové debaty o stavu planety za zlomek současných nákladů.

Poznámky pro editory:
Fotografie Hanse Vestberga
www.ericsson.com/ericsson/press/photos/hans_vestberg.shtml
Live webcast (pro registrované)
www.stateoftheplanet.org/content/programme
Konference State of the Planet
www.stateoftheplanet.org
Multimediální obsah naší společnosti je k dispozici v oddíle Broadcast Room na stránkách:
www.ericsson.com/broadcast_room

Společnost Ericsson je světovým lídrem v oblasti poskytování technologií a služeb telekomunikačním operátorům. Ericsson si drží vedoucí postavení ve 2G, 3G a 4G mobilních technologiích, přičemž v globálním pohledu poskytuje podporu pro mobilní sítě s více než 2 miliardami uživatelů a udržuje si velmi silnou pozici také v oblasti řízených služeb. Portfolio společnosti zahrnuje jak mobilní, tak i pevnou telekomunikační infrastrukturu, telekomunikační služby či software. V neposlední řadě do nabídky Ericssonu patří také řešení pro broadband a multimédia určená pro telefonní operátory, velké podniky a mediální sféru. Sdružené společnosti Sony Ericsson a ST-Ericsson poskytují spotřebitelům mobilní zařízení s širokou nabídkou moderních funkcí.
Ericsson se snaží naplňovat svoji vizi, kterou lze shrnout do hesla „vedoucí hráč na širokém poli komunikace“, a to prostřednictvím inovací, technologií a udržitelných obchodních řešení. Společnost k dnešnímu dni operuje ve 175 zemích světa, kde celkově zaměstnává více než 80 000 zaměstnanců. V roce 2009 Ericsson dosáhl tržeb ve výši 206,5 miliardy SEK (27,1 miliardy USD). Společnost Ericsson byla založena v roce 1876, její sídlo se nachází ve Stockholmu ve Švédsku. Ericsson figuruje na indexu OMX NASDAQ, Stockholm a NASDAQ New York.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

Jarmila Kaucká
jarmila.kaucka@pram.cz

Vydáno: 29. 3. 2010 17:12
Kategorie: Informační technologie
Název zdroje: PRAM Consulting s.r.o. (ověřený zdroj [?])
PRAM je agenturou s působením na českém a slovenském trhu, která nabízí více než sedmileté zkušenosti v oblasti PR, marketingu a podpory prodeje. Pomáhá obchodním partnerům nejen s prosazováním značky na trhu a s podporou prodeje jejich výrobků, ale také s mediální podporou a s organizováním akcí firemních, společenských či školení. Společnost PRAM se dále zabývá oblastí produkce, tisku, mediálního plánování, nákupu reklamy a výrobou reklamních předmětů.