Historická budova školy má nového majitele | Tiskovky.info

Historická budova školy má nového majitele

Karviná, 17. 3. 2010 – ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Karviná (Územní pracoviště Ostrava), za více než 8 milionů korun prodal historickou budovu bývalé základní školy v Havířově těžební organizaci. Částku získanou z prodeje ÚZSVM odvedl do státního rozpočtu.

Budova původní měšťanské školy připadla ÚZSVM po zrušeném Okresním úřadu Karviná. Objekt nechala v roce 1926 postavit Matice školská pro potřeby žáků v Prostřední Suché. V roce 1949 se důsledkem zániku Obce školské stala nemovitost vlastnictvím státu a jako škola byla využívána až do 80. let minulého století.

V 90. letech byl objekt ve vlastnictví státu zapůjčen Statutárnímu městu Havířov a tamní magistrát zde provozoval tzv. Podnikatelský inkubátor, jehož smyslem bylo za nižší nájemné poskytnout začínajícím firmám prostory pro rozvoj podnikání. Významnou pracovní příležitostí pro ženy byla například pletařská dílna, která své výrobky dodávala světoznámým firmám vyrábějícím módní oblečení. V nejúspěšnějším období firma zaměstnávala téměř 100 žen. Ve 2. polovině 90. let však firma opustila objekt a přemístila své aktivity do vlastní ostravské pobočky.

Od té doby byly na objektu prováděny pouze opravy zabraňující znehodnocení a škodám. Souběžně s tím hledal ÚZSVM kupce, který by budovu zrekonstruoval a následně znovu využíval. Hledání nového majitele komplikovala skutečnost, že pozemky, které tvoří s budovou tzv. jeden funkční celek a které také vlastnil stát, byly blokovány předkupním právem těžební organizace, které zde byl v minulosti stanoven dobývací prostor.

Teprve po několikaletých jednáních využila těžební organizace svého předkupního práva, odkoupila pozemky a rovněž objekt, který byl jinak z výše uvedených důvodů téměř prodejný.
Historická budova školy by i nadále měla sloužit podnikatelským aktivitám, poskytovat pracovní příležitosti několika desítkám zaměstnanců z Havířova a také z celého okresu Karviná.

PhDr. Jana Rennerová
jana.rennerova@uzsvm.cz

Vydáno: 17. 3. 2010 10:04
Kategorie: Veřejná správa