Harry trhá rekordy: za jediný den vyprodal týdenní zásoby! | Tiskovky.info

Harry trhá rekordy: za jediný den vyprodal týdenní zásoby!

O poslední díl Harryho Pottera je v Česku nebývalý zájem. Potvrzují to výsledky prodeje za celý včerejší den. Všech 39 prodejen knihkupeckého řetězce Kanzelsberger prodalo 31. ledna přes šest tisíc výtisků knihy Harry Potter a Relikvie smrti.

To je neskutečně větší množství, než kolik předpokládaly i první optimistické odhady. Šestého dílu se v roce 2005 stejné množství prodalo až za týden prodeje, první den od uvedení knihy Harry Potter a Princ dvojí krve na trh zmizelo z pultů sítě sotva čtyři tisíce výtisků.

„Máme z toho radost, je to obrovský rekord,“ pochvaluje si generální ředitel firmy Jan Kanzelsberger. „Určitě je to také zásluha nakladatelství Albatros, které letos podpořilo kultivovaný způsob prodeje,“ dodává Kanzelsberger.

Zatímco před dvěma lety totiž měla jít kniha do prodeje 18. prosince, některé hypermarketové řetězce ve snaze ovládnout vánoční trh porušily tradici respektovanou na celém světě a vrhly knihu do prodeje o tři dny dříve. Knihkupcům v tvrdé konkurenci pak nezbylo, než rovněž předčasně zahájit prodej – důsledkem byla nesmyslná cenová válka, v níž se obchodníci vzájemně přetlačovali, kdo nabídne ještě nižší cenu. Negativně situace dopadla i na fanoušky, kteří neměli jistotu, kdy a za jakých podmínek vlastně knihu získají. Letos se nový Potter do hypermarketů nedostane dříve než v březnu – pokud ovšem do té doby nebude celý náklad rozebrán.

I přes to, že nakladatelství knihu vydalo v dostatečném nákladů 200 000 výtisků, rekordní zájem by z knižní novinky brzy mohl udělat nedostatkové zboží. Zatím to však nehrozí. „Máme dostatečné zásoby, prodejny průběžně zásobujeme,“ potvrzuje Jan Kanzelsberger.

Sedmý Harry Potter zvyšuje zájem i o předchozí díly ságy. Letos poprvé je totiž konečně možné koupit celou sérii najednou. Cena všech sedmi dílů je 2.633,- korun a pokud si zákazník koupí kompletní dílo Joanne K. Rowlingové v kterékoli prodejně Kanzelsberger, dostane navíc i dárkovou knižní poukázku v hodnotě dvou set korun.

Zdeněk Fekar
marketing & public relations
zfekar@kanzelsberger.cz
(+420)607990241