Gruzie láká české investory | Tiskovky.info

Gruzie láká české investory

Premiér Petr Nečas v pondělí jednal se svým gruzínským protějškem Nikou Gilaurim. Vzájemná spolupráce se rozvíjí především v obchodních vztazích, shodli se oba premiéři.

„Velice silně podporujeme ekonomickou spolupráci s Gruzií,“ řekl po společném jednání český premiér Petr Nečas. „Máme zájem na intenzivní spolupráci například v oblasti energetiky,“ dodal.

Premiér Nečas zmínil také zájem českých firem podílet se na výstavbě hydroelektráren, které v současnosti v Gruzii probíhá. Čeští investoři by podle českého premiéra rádi pronikli na gruzínský trh také v rámci těžby uhlí a elektrárenského průmyslu.

Výzvou pro české investory je hromadná doprava

„Chceme se jako Česká republika se svými společnostmi a za podpory České exportní banky a EGAPu zapojit do modernizace hromadné dopravy v Gruzii, především v hlavním městě Tbilisi, kde česká vláda financovala projekt, na základě kterého mělo být provedeno zhodnocení a analýza budoucího rozvoje hromadné dopravy v tomto městě,“ řekl český premiér. Podle něj má Česká republika také řadu firem, které jsou schopny se v rámci dodávek autobusů, trolejbusů či tramvají do Gruzie velice dobře zapojit.

Ekonomickou spolupráci by podle premiéra Petra Nečase mohl prohloubit také projekt výstavby montážního a opravárenského závodu společnosti Zetor Tractors.

„Česká republika je pátým největším investorem v Gruzii,“ zdůraznil premiér Gilauri. „Česká exportní banka je v Gruzii velmi aktivní, je zde mnoho projektů, které se vyvíjí, a to především v oblasti dopravy, zemědělství a energetiky. Doufám, že všechny tyto projekty budou atraktivní pro české firmy a dojde ještě k těsnější spolupráci,“ uvedl gruzínský předseda vlády.

Nečas: Podporujeme vstup Gruzie do NATO

„Česká republika jednoznačně podporuje euroatlantické aspirace našich gruzínských přátel, to znamená stát se členem severoatlantické aliance a Evropské unie,“ uvedl premiér Petr Nečas. Zároveň také ocenil angažovanost Gruzie v bezpečnostní oblasti. Připomněl, že se Gruzínci podílejí společně s českými vojáky na spojenecké misi ISAF v rámci bojů v Afghánistánu, kde působí devět set jejich vojáků.

Předseda gruzínské vlády Nika Gilauri po společném jednání vyjádřil poděkování české vládě a Parlamentu jak za politickou podporu, tak za podporu ve snaze Gruzínců stát se jedním ze členů NATO.

Český premiér Petr Nečas zmínil vedle českého exportu mířícího do Gruzie také podporu v rámci probíhajícího českého předsednictví Visegrádské skupině, které se zaměřilo na země východní Evropy. Gruzie je podle něj velmi zásadním partnerem, a to právě v ekonomické oblasti. „Chtěl bych připomenout, že Gruzie hraje klíčovou úlohu jako tranzitní země z hlediska dodávek kaspického plynu,“ připomněl český premiér.

Jan Osúch
tiskový mluvčí vlády
osuch.jan@vlada.cz

Vydáno: 28. 11. 2011 15:19
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Úřad vlády ČR (ověřený zdroj [?])
Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů.