Festival NášUP 2007 | Tiskovky.info

Festival NášUP 2007

Unie studentů UP pod záštitou rektora Univerzity Palackého v Olomouci uvádí 1. ročník festivalu studentských aktivit „NášUP 2007 – I studenti mají své dny“

I studenti mají své dny, a proto se posluchači olomoucké univerzity rozhodli uspořádat netradiční festival. Nese název NášUP 2007, vypukne v pondělí 22. října a potrvá pět dnů. Jedinečnost akce tkví hned v několika ohledech.
Organizátory jsou pouze studenti Univerzity Palackého a jejich snahou je z akce zcela vyloučit komerci. Netradiční je však také program festivalu. Snoubí totiž nejrůznější druhy kultury, sportu, ale i možnosti poutavým a neobvyklým způsobem se něčemu přiučit. Kromě koncertů, divadelních představení, filmových promítaní a sportovních turnajů jsou totiž připraveny i nejrozmanitější workshopy. Účastníci se tak dozví, jak se dělá studentský časopis, seznámí se s prací univerzitního vydavatelství, společně s průvodcem projdou prostory ústřední knihovny ve Zbrojnici, podívají se do studia studentské televize, a dokonce si na vlastní kůži vyzkouší casting před kamerou. Na programu jsou také zajímavé přednášky a semináře. „Akce podobného rozsahu a charakteru se na Univerzitě Palackého nikdy v minulosti nekonala. Myšlenka, aby studenti dělali něco pro studenty není nová, avšak nový je přístup organizátorů k této ideji,“ podotýká koordinátor projektu Ondřej Martínek.
Celý festival se koná pod taktovkou Unie studentů UP, záštitu nad akcí převzal rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák. Autory projektu jsou Ondřej Martínek (občanské sdružení Studenti UP), Miroslav Diro (Studentské městečko.cz, Studentská televize UP) a Michaela Janebová (občanské sdružení Studentská unie UPOL). Do akce je celkem zapojeno na 20 studentských organizací a projektů. Na programu se podílí také 3 muzea, 3 divadla, 4 pracoviště UP, 10 klubů a pohostinských zařízení, 5 knihkupectví a 4 sportovní a streetwearové prodejny. Během festivalových dní tak studenti budou moci například zdarma navštívit olomoucká muzea, za zlevněné vstupné zhlédnou představení Moravského divadla Olomouc, výhodněji nakoupí v některých knihkupectvích či sportovních prodejnách, lákavé ceny nabídnou i vybrané olomoucké kluby a bary.
Podle slov jednoho z organizátorů Miroslava Dira má festival hned několik cílů. „Především chceme prezentovat studentské spolky a jejich aktivity, představit jednotlivá pracoviště univerzity i městské instituce a v neposlední řadě obohatit kulturní a společenský život Olomouce. Věřím, že se program, který jsme nachystali, zalíbí všem studentům i pedagogům,“ dodává. Začátkem akademického roku nastoupilo na univerzitu přes pět tisíc nových studentů. Festival NášUP 2007 – I studenti mají své dny by tak měl rozšířit jejich obzory, seznámit je blíže s městem a samotnou univerzitou, uvést je více do studentského života.
V rámci Unie studentů UP (www.us.upol.cz) působí na deset studentských sdružení a spolků. Kromě nich je na univerzitě mnoho dalších aktivních studentů a existují další organizace. Na druhé straně, studenti nejsou nijak vedeni k tomu, aby se zapojovali do mimoškolních činností spojených s jejich fakultou, natož pak s „cizí“. Mnohdy ani nevědí, že taková možnost vůbec existuje. Festival by měl dostat do podvědomí nejen akademické obci, ale i široké veřejnosti, že aktivní studenti na univerzitě existují a že jejich činnost je profesionální.

Kontakty:
Miroslav Diro, PR tel.: 775 300 669, sefredaktor@studentskemestecko.cz
Ondřej Martínek, koordinátor, tel.: 774 690 290, ondrej.martinek@vkrabici.cz
Michaela Janebová tel.: 776 828 800, miskajanebova@centrum.cz

Vydáno: 15. 10. 2007 14:50
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: Unie studentů UP (NEověřený zdroj [?])