Evropská komise pokračuje v boji s tabákem | Tiskovky.info

Evropská komise pokračuje v boji s tabákem

V Evropské unii představuje kouření tabáku i nadále jednu z nejčastějších příčin úmrtí, kterým lze předejít a je to prioritní úkol číslo jedna programu „Public Health EU“. Kromě legislativy hraje důležitou úlohu i vzdělávání a komunikace, a to především v případě mladých lidí.

Evropská komise se proto rozhodla, že bude nadále pokračovat v úspěšné osvětové kampani nazvané „HELP – For a life without tobacco“ (POMOC – pro život bez tabáku). Cíl kampaně zůstává stejný: nabídnout lidem pomoc, aby nezačali kouřit, a aby odolali tlaku okolí a zabývat se sekundárním i pasivním kouřením.

Hlavní cílovou skupinou jsou mladí lidé (ve věku 15 – 34 let). Kampaň se zaměří především na rizikové skupiny, speciálně na mladé dívky. Rozpočet dvouleté kampaně dosahuje 34 milionů eur.

Nová kampaň HELP bude trvat dva roky (2009 – 2010) a bude vycházet z doporučení, která přednesli odborníci 9. - 11. října 2008 na konferenci v Bruselu nazvané „Communicating Health – The tobacco example“ (Jak mluvit o zdraví – příklad tabáku). Konference byla věnovaná důležitosti jednotlivých možností komunikace s mladými lidmi a s lidmi v znevýhodněném prostředí. Klíčovým faktorem musí být budování a udržování značek veřejného zdravotnictví, které budou propagovat pozitivní image nekuřáků a dalších otázek spojených se zdravím.

K závěrům konference patřilo i tvrzení, že EU by měla mladé lidit zapojit do komunikace o zdraví, a to na všech úrovních. Za tímto účelem je potřeba co nejvhodněji využít nová i tradiční média.

Na konferenci prohlásila Ines Elise Prainsack, pracovnice úřadu European Youth Forum (YFJ) – evropské platformy tvořené více než 90 národními radami mládeže a mezinárodními nevládními organizacemi mládeže: „Organizace mládeže pracující s mladými lidmi a pěstující v nich kompetentnost a sebedůvěru představují klíčový faktor pro zvýšení aktivního občanství a zlepšení zdraví mladých lidí, protože jim poskytují výběr zdravého životního stylu. Mladí lidé by v otázce svého zdraví měli být zásadními hráči.“

Nejrůznější evropské organizace mládeže, jako například EMSA (European Medical Students Association, ENSA (European Nursing Students Association), IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association), EFPSA (European Federation of Psychology Students) a Evropské fórum mládeže (Youth Forum Jeunesse) potvrdily svůj zájem o tuto kampaň i svou aktivní účast. Provedením kampaně bylo pověřeno sdružení agentur tvořené společnostmi Ligaris a Carat Global Management.

Toto sdružení úzce spolupracuje s odborníky na veřejné zdravotnictví, nevládními organizacemi působícími v tomto oboru a národními i regionálními zdravotními úřady členských zemí.

Nová kampaň bude oficiálně zahájena 31. května 2009 na Světový den bez tabáku.

Do té doby budeme evropské občany i nadále informovat o nebezpečích, které tabák představuje. V nejrůznějších členských zemích již probíhá testování na CO, v jehož rámci mohou občané zjistit, jaké množství oxidu uhelnatého mají v plicích.

O společnosti Ligaris:

Ligaris je konzultační firma se sídlem v Paříži, která se specializuje na integrovanou institucionální, veřejnou a sociální komunikaci. Její přidružená společnost – Ligaris Europe se sídlem v Bruselu – se zaměřuje na public relations a event management. Ligaris řídí a koordinuje celou kampaň prostřednictvím síťe PR agentur ve 27 členských zemích. Carat Global Management se zaměřuje na mediální strategie a nákup médií.

Jarmila Kaucká
jarmila.kaucka@pram.cz

Vydáno: 25. 2. 2009 17:27
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: PRAM Consulting s.r.o. (ověřený zdroj [?])
PRAM je agenturou s působením na českém a slovenském trhu, která nabízí více než sedmileté zkušenosti v oblasti PR, marketingu a podpory prodeje. Pomáhá obchodním partnerům nejen s prosazováním značky na trhu a s podporou prodeje jejich výrobků, ale také s mediální podporou a s organizováním akcí firemních, společenských či školení. Společnost PRAM se dále zabývá oblastí produkce, tisku, mediálního plánování, nákupu reklamy a výrobou reklamních předmětů.