Ericsson vybudoval nejvíce LTE/4G sítí na světě | Tiskovky.info

Ericsson vybudoval nejvíce LTE/4G sítí na světě

• Ericsson podepsal 18 kontraktů na uvedení LTE sítí • 150 miliónů koncových uživatelů využívá sítě Ericsson • Významných příjmů z LTE začne Ericsson dosahovat na přelomu let 2012 a 2013

Technologie LTE (Long Term Evolution) dobývá světový telekomunikační trh. Sítě tohoto typu umožňují posílat data s rychlostí až 150 Mb/s. Světovým lídrem mezi dodavateli této technologie je nepochybně Ericsson, jehož sítě, kterých vybudoval nejvíce na světě, používá na 150 miliónů uživatelů.

Ericsson informoval trh o 18 kontraktech na vybudování sítě LTE, přičemž všech 18 už bylo podepsáno a 8 se dočkalo komerčního uvedení. Pro srovnání, největší evropský konkurent Ericssonu se pochlubil počtem 31 kontraktů, ovšem verifikace proběhla pouze u 11 z nich a jen v případě 5 došlo ke komerčnímu uvedení. O komerčním uvedení se hovoří v případě sítě, v níž může každý zákazník začít službu využívat.

Ericssson podepsal kontrakty na dodávky zařízení pro výstavbu sítě LTE s pěti z deseti operátorů, kteří mají největší příjmy na světě. Mezi zákazníky patří již zmiňovaný operátor Telia Sonera, AT&T (největší komerční uvedení LTE na světě), Vodafone, NTT DoCoMo a řada dalších. K posledním událostem patří pozvání Ericssonu ke spolupráci s China Mobile na vytvoření doposud největší testovací sítě TD-LTE. Ericsson vybuduje testovací síť TD-LTE ve městě Shenzhen, kde působí jeden z nejpokročilejších trhů s komunikačními službami v Číně.

Sítě LTE, do nichž Ericsson dodával řešení a infrastrukturu, se budují ve 12 zemích na čtyřech kontinentech. Kromě již podepsaných kontraktů Ericsson provedl nebo právě provádí více než 50 testů technologií LTE. 10 % z nich je založeno na LTE TDD (Time Division DXuplex), ostatní na LTE FDD (Frequency Division Duplex).

„V České republice je komerční nasazení LTE běh na dlouhou trať. Podle posledních informací se může výběrové řízení na frekvence pro LTE v České republice konat nejdříve příští rok. Víme ale, že všichni tři čeští operátoři mají velký zájem o co nasazení LTE, aby nezůstali pozadu za zahraničními telekomunikačními sítěmi a mohli zákazníkům nabídnout služby na nejvyšší úrovni,” sdělil Pavel Doležal, Head of Consumer & Business Solutions Western & Central Europe.

Ericsson očekává, že zásadních příjmů z LTE dosáhne teprve na přelomu let 2012 / 2013. Pro srovnání, firma začala dodávat 3G řešení již v roce 2001 a teprve v roce 2009 poprvé překročily příjmy z GSM. Pro operátory se LTE sítě staly nezbytností. V posledních letech se zcela změnil způsob využívání internetu. Jejich zákazníci využívají internet mnoha způsoby: nenavštěvují pouze internetové stránky, ale dívají se na filmy, poslouchají hudbu, posílají fotografie, účastní se telekonferencí. Pouze sítě s takovými možnostmi, jako LTE, jsou schopny bleskově obsloužit narůstající objem zasílaných dat.

Poznámky redaktorům:
Fotografie Pavla Doležala, Head of Consumer & Business Solutions Western & Central Europe:
Multimediální obsah týkající se naší společnosti je k dispozici v oddíle Broadcast Room na stránkách: www.ericsson.com/broadcast_room

Společnost Ericsson je světovým lídrem v oblasti poskytování technologií a služeb telekomunikačním operátorům. Ericsson si drží vedoucí postavení ve 2G, 3G a 4G mobilních technologiích, přičemž v globálním pohledu poskytuje podporu pro mobilní sítě s více než 2 miliardami uživatelů a udržuje si vedoucí pozici také v oblasti řízených služeb. Portfolio společnosti zahrnuje jak mobilní, tak i pevnou telekomunikační infrastrukturu, telekomunikační služby či software. V neposlední řadě do nabídky Ericssonu patří také řešení pro broadband a multimédia určená pro telefonní operátory, velké podniky a mediální průmysl. Sdružené společnosti Sony Ericsson a ST-Ericsson poskytují spotřebitelům mobilní zařízení s širokou nabídkou moderních funkcí.
Ericsson se snaží naplňovat svoji vizi, kterou lze shrnout do hesla „vedoucí hráč na širokém poli komunikace“, a to prostřednictvím inovací, technologií a udržitelných obchodních řešení. Společnost k dnešnímu dni operuje ve 175 zemích světa, kde celkově zaměstnává více než 80 000 zaměstnanců. V roce 2009 Ericsson dosáhl tržeb ve výši 206,5 miliardy SEK (27,1 miliardy USD). Společnost Ericsson byla založena v roce 1876, její sídlo se nachází ve Stockholmu ve Švédsku. Ericsson figuruje na indexu OMX NASDAQ, Stockholm a NASDAQ New York.
www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

Maria Pošteková
maria.postekova@pram.cz
www.pram.cz

Vydáno: 23. 5. 2011 15:18
Kategorie: Informační technologie
Název zdroje: PRAM Consulting s.r.o. (ověřený zdroj [?])
PRAM je agenturou s působením na českém a slovenském trhu, která nabízí téměř desetileté zkušenosti v oblasti PR, marketingu a podpory prodeje. Pomáhá obchodním partnerům nejen s prosazováním značky na trhu a s podporou prodeje jejich výrobků, ale také s mediální podporou a s organizováním akcí firemních, společenských či školení. Společnost PRAM se dále zabývá oblastí produkce, tisku, mediálního plánování, nákupu reklamy a výrobou reklamních předmětů.